Obraćanje Massima Mine na ceremoniji primopredaje objekta socijalnog stanovanja korisnicima u Brčko distriktu BiH

Uvaženi ministri, gradonačelniče, kolege, dame i gospodo,

Istinsko je zadovoljstvo biti s Vama danas na ceremoniji primopredaje novoizgrađene stambene zgrade socijalnog stanovanja za 10 porodica korisnika ovdje u Brčkom.

Objekat sa 10 stanova izgrađen je zahvaljujući projektu kojeg finansira Europska unija, pod nazivom Sistem socijalnog stanovanja, uz administrativnu i finansijsku podršku lokalnih vlasti.

Pored sredstava Europske unije u iznosu od 1 miliona eura i sufinansiranja od strane lokalnih vlasti u iznosu od 700.000,00 eura, realizacija je također omogućena zahvaljujući partnerstvu i saradnji provedbenih organizacija i vlasti Brčko distrikta.

Naš zajednički cilj je uspostaviti adekvatne politike socijalne zaštite, moderne usluge socijalne zaštite i posebnu podršku za izbjeglice, povratnike, beskućnike, mlade i druge u stanju potrebe.

U okviru projekta Sistema socijalnog stanovanja, predviđena je izgradnja šest objekata u šest različitih općina, uključujući 62 stambene jedinice. Time će se omogućiti podrška za 62 porodice u stanju socijalne potrebe. Dalje inicijative će se provoditi na temelju stambenih politika koje će se izraditi i usvojiti.

Europska unija je u ranijim periodima osigurala znatna finansijska sredstva za obnovu imovine te osnovne komunalne i socijalne infrastrukture.

Iskustvo u provedbi stambenih projekata ukazalo je na potrebu da pregled stambenih politika uključi ne samo raseljene osobe i izbjeglice, nego i socijalne slučajeve i osobe u stanju ukupne potrebe stambenog zbrinjavanja. Ključ ove politike je uspostavljanje stroge provjere za utvrđivanje prihvatljivosti prijavitelja, odnosno porodica koje nemaju prihode kojima mogu riješiti svoje stambene potrebe (za kupovinu ili izgradnju nekretnina, ili plaćanje rente) i time ostvaruju pravo na ovu vrstu pomoći.

Premda politika socijalnog stanovanja nije vezana za pravnu stečevinu, model i politike socijalnog stanovanja trebaju biti usmjereni na profil i status najmoprimca, pružanje usluga održavanja i modalitete finansiranja.

Europska unija osigurava podršku projektu Sistem socijalnog stanovanja – razvoj integriranog modela u teoriji i praksi, a kako bi se pomoglo donosiocima odluka u ovoj zemlji da definiraju i provedu u praksi dobre politike socijalnog stanovanja.

Ova inicijativa je još i važnija u kontekstu potencijalnih prednosti koje bi mogle proizaći iz značajnih izdvajanja od strane Europske unije. Uistinu, u pripremi je preko 100 miliona eura za stambene djelatnosti putem Regionalnog stambenog programa, kao podrške provedbi Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, te Akcionog plana za Rome, faza I i II.

Također, rezultati postignuti kroz ovaj projekat nadopunjuju slične napore koje pruža Catholic Relief Services, UNHCR, entitetske i kantonalne vlade, ali je potrebno osnažiti te napore, pored postojećih izazova.

Za napredak u procesu reformi, ključno je da zemlja osigura nastavak vertikalne i horizontalne koordinacije po pitanjima socijalne zaštite i inkluzije.

I dok Direkcija za europske integracije započinje proces izrade sektorskog planskog dokumenta za pitanja iz socijalnog sektora i u okviru socijalne inkluzije, koristim priliku da naglasim važnost snažnog strateškog okvira za omogućavanje bilo koje buduće dodjele finansijske podrške u okviru instrumenta pretpristupne pomoći IPA II.

Navedeno je potrebno ne samo iz perspektive IPA II, već i što je još važnije iz perspektive građana: djece, žena i osoba s invaliditetom, koji zaslužuju adekvatnu podršku svojih vlasti.

Europska unija je tu da pomogne Bosni i Hercegovini na njezinom putu ka članstvu te da se osigura jednak pristup pravima i bolju budućnost za svoje građane.

Zadovoljstvo mi je što prisustvujem predaji ključeva za korisnike koji su u istinskom stanju potrebe i nadam se da će imati svijetlu budućnost u svojim novoizgrađenim domovima.

Hvala Vam na pažnji.

 

Massimo Mina je voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Europske unije u BiH.

Europa.ba