Izgradnja drzavnog zatvora

Obraćanje ambasadora Wigemarka na predstavljanju projekta izgradnje državnog zatvora visoke sigurnosti

Uvaženi ministre Grubeša, predstavnici Razvojne banke Vijeća Europe, predstavnici medija, kolege, Vaše ekselencije, dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo obratiti Vam se na današnjem događaju posvećenom tako važnom objektu za Bosnu i Hercegovinu. Izgradnja ovog zatvora je trajala dugo. Ali, kao što svi mogu vidjeti i kao što ste upravo čuli, u posljednje vrijeme, odnosno tokom protekle dvije godine, ostvaren je stvarni napredak i mislim da sada možemo jasno vidjeti da će ovdje uskoro biti zatvor.

Ruski pisac Dostojevski je jednom rekao, i neću citirati na ruskom, već na engleskom: „Stepen civilizacije nekog društva određuje stanje njegovih zatvora.“ Iz tog razloga, prvi državni zatvor visoke sigurnosti u Bosni i Hercegovini gradi se kako bi bio u skladu s europskim pravilima, ali će također osigurati poštivanje osnovnih ljudskih prava zatvorenika ili pritvorenika. Ili što je možda još važnije, zatvor će omogućiti Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, kao i pravosudnim institucijama na razini entiteta da procesuiraju visokoprofilne predmete pojedinaca osuđenih za ratne zločine, organizirani kriminal, terorizam i korupciju. Također, jedan od rezultata bi bila i veća razina sigurnosti svih građana ove zemlje.

Kao što ste već čuli, Europska unija je dala značajan doprinos izgradnji i opremanju ovog zatvora. Ali također želim istaknuti značajnu pomoć i podršku Švedske i SAD-a, kao i kredit Razvojne banke Vijeća Europe i, naravno, domaćih vlasti, koji se isto tako dale svoj doprinos putem Ministarstva pravde BiH. Naravno da pozdravljamo sve ove doprinose, a riječ je o zajedničkom projektu. Kao što je istaknuo i ministar Grubeša, također želim naglasiti napore španjolskog ambasadora, koji se uključio ubrzo nakon dolaska, premda mu ovo nije prvi put da je u Bosni i Hercegovini, te je odigrao vrlo važnu ulogu u posljednjih nekoliko mjeseci. Stoga, hvala.

Prohladno je i ne bih predugo govorio ali i dalje želim da razmotrimo širi kontekst. Mislim da se ovaj državni zatvor treba promatrati kao simbol vladavine prava u ovoj zemlji, a također i važan dio na putu BiH ka EU. Nadam se da će također doprinijeti poslijeratnom pomirenju i općoj stabilnosti, ne samo u ovoj zemlji, već i u regiji kao cjelini. Unaprjeđenje vladavine prava, reforma pravosudnog sistema u cijeloj zemlji je glavni prioritet i za Europsku uniju i BiH. Ne mislim da je to slučajnost, iako je vremenski možda slučajnost da je upravo tokom posjete ovom zatvoru, kojeg ćemo, nadam se, otvoriti za oko godinu dana, istovremeno u toku rasprava među stručnjacima u Sarajevu o tome kako unaprijediti učinkovitost pravosuđa na državnoj razini. Postojanje odgovarajućih zatvorskih objekata koji zadovoljavaju sve međunarodne i europske standarde je, naravno, posljednji element u lancu koji nazivamo vladavina prava.

Kao što možete vidjeti i kao što ste čuli iz izlaganja, svi počinitelji krivičnih djela koji budu služili kaznu u ovom objektu, u ovom zatvoru, bit će tretirani u skladu sa odgovarajućim standardima o ljudskim pravima, što je samo po sebi važno. No, ono što je još važnije je da sada imaju takav objekat koji nije postojao prije. A zaista mislim da će Vam pomoći u jačanju pravnog sistema, prije svega, što se tiče ratnih zločina, ali i u odnosu na ukupni organizirani kriminal i korupciju.

Ostaje mi samo da čestitam ministru, Ministarstvu pravde, voditeljima projekta na trudu i radu te se unaprijed radujem povratku i otvaranju ovog objekta i učešću na otvaranju ovog objekta, Vašeg objekta, u skorijoj budućnosti.

Hvala Vam.

Europa.ba