Javni poziv za učešće u aktivnosti podizanja zasada malina kroz EU Program za oporavak od poplava

EU Program oporavka od poplava  će kroz programsku komponentu Ekonomski oporavak dodijeliti bespovratnu pomoć fizičkim osobama koje su pretrpile materijalnu štetu od majskim poplava prošle godine  sa ciljem oporavka njihove ekonomske situacije u odabranim jedinicama lokalne samouprave kroz podizanje trajnih nasada maline – sorte Miker i Polka.

Prijaviti se mogu fizička lica koja su se bavila ili se bave poljoprivrednom proizvodnjom te koja žive na  području jedinica lokalne samouprave Maglaj, Odžak, Domaljevac-Šamac, Orašje, Tuzla, Sanski Most, Živinice, Zenica, Srebrenik, Lukavac, Žepče, Bijeljina, Šamac, Doboj, Prijedor, Banja Luka, Modriča, Laktaši, Srbac, Šekovici, Vukosavlje, Donji Žabar, Čelinac, Brčko.

Svaki korisnik će dobiti sljedeći paket za podizanje zasada malina:
1.    Paket za proizvodnju maline na površini od 2000m2 do maksimalno 4000m2 što uključuje sadni materijal, paket prihrane i zaštite za prvu godinu proizvodnje te  sistem za navodnjavanje.

Svaki korisnik će dobiti kombinaciju od dvije sorte (Miker i Polka) za sadnju na otvorenom do maksimalne površine od 4000m2 (2000m2 za svaku). Na primjer, podnositelj/ica prijave može izabrati 1000m2 Mikera i 1000m2 Polke. Podnositelj/ica će dobiti istu površinu i Mikera i Polke te se ne mogu praviti drugačije kombinacije podjele izuzev po principu 50% jedne sorte, 50% druge sorte, u skladu sa raspoloživim zemljištem.

NAPOMENA: Navedeni paket za podizanje zasada malina se ne može mijenjati niti prilagođavati zahtjevima i željama podnosioca/podnositeljice prijave.

Od podnosioca/podnositeljice se očekuje da osigura između 2,000m2 i 4,000m2 obradivog zemljišta na kojem će se pokrenuti ova proizvodnja, zatim stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, te da se pridržavaju stručnih uputa i ugovornih odredbi. Podnosioc/podnositeljica će biti dužan/a da osigura potporne stubove i žicu, stajnjak, te pripremu zemljišta i čiščenje i uklanjanje postojeće vegetacije i ostale pripremne aktivnosti prije i za vrijeme sadnje.

Tokom čitavog procesa i trajanja Projekta, podnositelju/podnositeljici će biti obezbijeđena stručna i tehnička pomoć kao i edukacija, u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama.

Odabrani podnosilac/podnositeljica će potpisati ugovor sa UNDP-om u BiH gdje će biti definisana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoći.

Pravo učešća imaju sva fizička lica koja ispunjavaju opšte i dodatne kriterije i koja su spremna da obezbijede gore tražene stavke.

Fizička lica koja su već dobila pomoć kroz projekte podizanja komercijalne poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje krušne pšenice ili proizvodnje konzumnih jaja, nemaju pravo prijave na ovaj javni poziv.

Nepotpune prijave se neće uzimati u razmatranje.

Sva zainteresirana fizička lica koja žive na području odabranih jedinica lokalne samouprave, mogu preuzeti odgovarajuće obrasce za prijave u zgradi jedinice lokalne samouprave u kojoj žive ili sa web stranice www.ba.undp.org.

Fizička lica koja ispunjavaju uslove se pozivaju da dostave prijave, uključujući i svu potrebnu prateću dokumentaciju najkasnije do 28.09.2015. god. do 13:00 sati. Sve prijave slati na registry.ba@undp.org ili direktno u jedan od UNDP ureda:

a.    Sarajevo: Zmaja od Bosne bb (UN House)
b.    Doboj: Cara Dušana bb
c.    Banja Luka: Trg Republike Srpske 1/C1
d.    Tuzla: Mije Keroševića 20 (zgrada RTV Tuzla)

Prijave koje se dostavljaju direktno moraju biti predane u zatvorenoj koverti naslovljene na „EU Program obnove od poplava – javni poziv za podizanje zasada maline“.

Za sve dodatne informacije i pojašnjenja tokom perioda podnošenja prijava, podnosioci zahtjeva mogu direktno uputiti pitanja, upite i zahtjeve u pisanoj formi, na broj faksa +387 33 552 330 ili e-mail registry.ba@undp.org.

Europa.ba