Evropska noć istraživača

Vrijeme je za Evropsku noć istraživača!

Prilika za učešće i zabavu za sve!

Još jedna luda noć najveće naučne zabave je pred nama!

25. septembra u 17.00 sati četvrta po redu Evropska Noć istraživača stiže u četiri grada Bosne i Hercegovine: Sarajevo, Banja Luku, Mostar i Bijeljinu.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom ‘Započni lančanu reakciju’ organizatori manifestacije Oxfam u BiH, Institut za hidrotehniku Sarajevo i Tidea doo Banja Luka, vas pozivaju da se pridružite, zabavite i učestvujete u različitim sadržajima pripremljenim za vas, te tako započnete lančanu reakciju događaja koji će nauku učiniti dostupnom za sve.

Među brojnim aktivnostima možete očekivati sajam nauke, interaktivne radionice, eksperimente, izložbe, projekcije i još mnogo zanimljivih aktivnosti čiji je cilj približiti rad istraživača i naučnika svima i motivirati mlade da razmišljaju o nauci kao mogućem izboru za karijeru.

Ukoliko želite, u Evropskoj noći istraživača možete učestvovati i direktno:

Ako imate zanimljiv naučno-istraživački projekat i želite se njime pohvaliti, a pritom i osvojiti zanimljive i vrijedne zagrade za svoje škole, možete se prijaviti za učešće na takmičenje timova srednjih škola u izradi naučno-istraživačkih radova, koje će biti održano u okviru Evropske noći istraživača.

Prijavom na sajam nauke sve zainteresirane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave naukom, istraživanjem i inovacijama imaće priliku da predstave svoj rad i rezultate tokom manifestacije.

Rok za prijave za takmičenje i sajam nauke je 16.09.2015. i 19.09.2015.

Prijaviti se možete na web stranici www.nocistrazivaca.ba, gdje se nalaze i sve druge relevantne informacije vezane  za događaj, kao što su program i lokacije.

Ako se želite samo zabaviti sa prijateljima, slobodno dođite! Nije potrebno aplicirati, jer zabava je besplatna u Evropskoj noći istražvača!

O Evropskoj noći istraživača

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, pod pokroviteljstvom Horizont 2020 programa Evropske unije (nekadašnji FP7), s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava  se u sve većem broju gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u preko 300 gradova i u oko 30 evropskih država.

Na evropskom nivou, manifestacija ove godine proslavlja i svoj jubilej – desetu godinu obilježavanja širom kontinenta.

Europa.ba