Zajednička izjava o planiranom referendumu u Republici Srpskoj

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, zajedno sa ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, britanskim ambasadorom Edwardom Fergusonom, francuskom ambasadoricom Claire Bodonyi, otpravnikom poslova Ambasade Njemačke Adrianom Pollmannom i predstavnikom italijanskog ambasadora otputovali su juče u Banjaluku kako bi istakli zabrinutost koju dijele u vezi sa predloženim referendumom o pravosudnim institucijama na državnom nivou.

Priznajemo i slažemo se da postoje značajni problemi u vezi sa sudskim i tužilačkim sistemom u BiH na svim nivoima, uključujući i državni nivo. Međutim, Strukturirani dijalog o pravosuđu postigao je neke značajne rezultate u pogledu procesuiranja ratnih zločina i u utiranju puta apelacionom sudu na državnom nivou. Nova državna strategija za reformu sektora pravosuđa u BiH, koja nudi okvir za pravne reforme, u procesu je izrade i usklađivanja između svih nivoa vlasti. Želimo raditi zajedno, u partnerskom duhu s vlastima u RS i u drugim dijelovima zemlje, kako bi smo osnažili pravosuđe u cijeloj BiH, garantovali njegovu nezavisnost i nepristranost te poboljšali njegov rad i efikasnost u cilju vraćanja povjerenja javnosti u pravosudne institutcije.

Istovremeno, pravosudne institucije na državnom nivou od ključnog su značaja za suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine. Duboko smo zabrinuti da bi predloženi referendum mogao predstavljati neustavan pokušaj ne da se reformišu, nego da se potkopaju i oslabe, i time bi predstavljao direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti zemlje u cjelini. To ne može biti tolerisano. Posljednje što Bosni i Hercegovini treba jeste nepotrebno sukobljavanje koje bi oslabilo, a ne podržalo, naše partnerstvo i reforme za koje se slažemo da su neophodne.

Iz perspektive Evropske unije, planirani referendum također bi ozbiljno naštetio putu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji time što bi doveo u sumnju sposobnost BiH da usvoji obavezujuće pravne sporazume koji bi se poštivali u cijeloj zemlji. Evropska unija je pokušala usmjeriti fokus političkih lidera na stvarne socijalne i ekonomske probleme s kojima se građani ove zemlje svakodnevno suočavaju. Osim stabiliziranja ekonomije i otvaranja novih radnih mjesta, naročito za mlade, program reformi podrazumijeva i mjere za jačanje vladavine prava i rješavanje problema korupcije. Jedan referendum, bez istinske legalne vrijednosti, o nečemu što dovodi u pitanje ustavne principe BiH, bio bi kontraproduktivan za rješavanje tih hitnih pitanja i značio bi traćenje novca koji bi se mogao iskoristiti za rješavanje stvarnih ekonomskih i socijalnih potreba građana Republike Srpske.

Pitanja u vezi sa pravosudnim sistemom jesu stvarna i važna. Zabrinutost u tom pogledu dijele kako obični građani tako i političari. Nestrpljivo iščekujemo konstruktivan rad s vlastima RS, i drugima, kako bi se riješili pomenuti problemi te, stoga, pozivamo na odgovornost, dijalog i saradnju.

Europa.ba