Izjava predsjednice/potpredsjednice Federice Mogherini povodom komemoracije 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Na srebreničkim poljima je ispisana najcrnja stranica nedavne istorije Evrope.

Na 20. godišnjicu masakra, odajemo počast svim žrtvama. Vrijeme i riječi ne mogu ublažiti bol majke koja čak nije mogla ni sahraniti svoje dijete. Ali, vrijeme i riječi danas mogu sve nas da podsjete šta Evropa jeste i šta bi trebalo da bude.

Nakon hladnog rata, čitava generacija se nadala novoj eri mira. To je moja generacija. Sanjali smo o ujedinjenom kontinentu i probudili se u najstrašnijoj noćnoj mori.

U Srebrenici, Evropa se suočava sa svojom sramotom. Evropa je iznevjerila obećanje naših utemeljitelja i snove njihovih unuka – da više neće biti rata u Evropi, da više neće biti ubijanja zbog rase ili nacije. Da više neće biti genocida.

Srebrenica je poziv na akciju. A ta akcija je – ne dozvoliti da se ponovi ikad više.

Srebrenica nas uči da i dalje vrijedi polazna osnova naše Evropske unije i da je to jedini način za mir na našem kontinentu. Podjela evropskih naroda na „nas„ i „njih“ će samo uzrokovati nove sukobe.

Hrišćani i muslimani, Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Došljaci i starosjedioci. Težnje „etnički čistim“ državama neće donijeti mir. Moramo omogućiti svim zajednicama da budu skupa, a ne da budu rastrgane. Zajednički život je suština naše Unije.

Iz tih razloga, radimo sa svima na Zapadnom Balkanu da nastave evropski put. I svih 28 država-članica, sve institucije Evropske unije, podržavaju perspektivu Bosne i Hercegovine da postane dijelom naše Unije. Nadamo se, i radimo, na budućnosti partnerstva, pravde i pomirenja. Za sve građane ove zemlje i ovog dijela Evrope.

U Srebrenici, mi Evropljani smo pali. Jedino što možemo sada da učinimo, jedini način da iskažemo poštovanje tim žrtvama, jeste da ponovo ustanemo. I da to uradimo u jednom od najtežih trenutaka za Evropu. Zadržati sjećanje, raditi na pomirenju i na Evropskoj uniji zasnovanoj na bratstvu i solidarnosti i dovoljno snažnoj da se suoči sa brojnim i teškim izazovima koje imamo unutar naših granica i svuda oko nas. Da bi moja generacija bila posljednja koja je svjedočila i koja je proživjela takvu tragediju u Evropi.

Video izjava visoke predstavnice/potpredsjednice Federice Mogherini povodom komemoracije 20. godišnjice genocida u Srebrenici (https://www.youtube.com/watch?v=FN4EmG3saJI)