Izjava komesara Johannesa Hahna povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici

11. jula obilježavamo genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici, koji je ostavio dubok ožiljak na kolektivnom sjećanju Bosne i Hercegovine, ali i Evrope u cjelini. To nam svima nameće moralnu obavezu da nikada ne zaboravimo. Na ovaj dan, odajemo počast žrtvama. Ali, gledamo i odraz neuspjeha Evrope i svijeta da ih zaštite.

Istovremeno, komemoracija nas podsjeća na potrebu da prevaziđemo sjene prošlosti, kako bismo izgradili prosperitetnu budućnost za svoju djecu. Evropa je platila ogromnu cijenu suludih pothvata nacističkih ideologija 20. stoljeća. Svjedočili smo posljedicama podjela i odlučili da se ujedinimo.

Ono što je važilo, i što još uvijek važi za Evropsku uniju, od posebnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu i jugoistočnu Evropu. Budućnost Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene i suverene države koja garantuje prava i dobrobit svim svojim građanima, nalazi se, bez ikakve sumnje, u Evropskoj uniji. Taj put ka Evropi počinje od suočavanja s činjenicama iz prošlosti i od izvođenja pred lice pravde onih koji su za to odgovorni. Put se nastavlja pomirenjem i zajedničkom radu na održavanju mira, sigurnosti i prosperiteta.

Evropska unija i dalje predstavlja mirovni projekat te mjesto slobode i mogućnosti za sve svoje građane. Stoga, perspektiva članstva u Evropskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu predstavlja način da jednom za svagda prevaziđe tragedije iz prošlosti. Zato se oni koji nastoje podrivati i odugovlačiti njen napredak na putu ka Evropi igraju s budućnošću svojih sunarodnika i sunarodnica, a naročito s perspektivom mladih naraštaja.

Ono što nam je u ovom trenutku potrebno nije retorika podjele nego jedinstveni napori na reformiranju zemlje i rješavanju akutnih socio-ekonomskih problema, kao što to građani s pravom zahtijevaju. Evropska komisija i dalje će podržavati Bosnu i Hercegovinu kroz cjelokupan proces evropskih integracija. Oni koji se tom procesu suprotstavljaju, u konačnici, sasvim sigurno neće uspjeti.

Europa.ba