Teška situacija Roma

Zamjenik šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi uputio je pismo ministru za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetu Haliloviću, premijeru Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisu Lasiću i načelniku opštine Čapljina Smiljanu Vidiću, u kom skreće pažnju na teške životne uslove 31 pripadnika romske populacije, uključujući i 14 djece, smještenih u naselju u blizini Čapljine.

Nedavna tragična smrt šestogodišnje romske djevojčice Ajle Adžović, koja je poginula u požaru barake u kojoj je živjela sa svojom porodicom, užasan je primjer tragedije do koje dovode siromaštvo i isključenost iz društva i u potpunosti razotkriva nehumane uslove života u ovom kamp-naselju, izjavio je Daviddi, dodavši da se naselje nalazi u blizini deponije, te da nema osnovnih sanitarnih uslova, struje i vode.

Zamjenik šefa Delegacije pozvao je ova tri zvaničnika da se angažuju i preduzmu neophodne korake da se ugroženoj romskoj populaciji obezbijede osnovni uslovi za život, uključujući  i adekvatan smještaj.

Evropska unija doznačila je 2,5 miliona eura iz fondova IPA 2011. za provođenje Akcionog plana za rješavanje problema Roma, čime bi se trebalo pomoći marginalizovanim romskim zajednicama.

Europa.ba