Podrška EU izgradnji institucionalnih kapaciteta regionalne i lokalne ekonomije i razvoju malih i srednjih preduzeća

Lokalni ekonomski razvoj je nepresušan izvor mogućnosti za privrednike u Bosni i Hercegovini i ključni je faktor za privredni razvoj zemlje, istaknuto je je tokom seminara održanog 17. novembra 2011. godine u Hotelu „Sarajevo“ u Sarajevu.

Na seminaru, koji organiziran u sklopu Evropske podrške izgradnji institucionalnih kapaciteta za razvoj regionalnih i lokalnih ekonomija te malih i srednjih preduzeća (EURELSMED) razmatrane su mogućnosti efikasnijeg lokalnog ekonomskog razvoja učenjem iz iskustava zemalja članica Evropske unije i ostalih zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Da bi se ojačalo lokalno partnerstvo za razvoj projekata EURELSMED razvija treninge i implementira aktivnosti vezane za izgradnju kapaciteta  lokalnih razvojnih agencija, opština i drugih lokalnih organizacija.

Na ovom događaju lokalni akteri predstavili su 50 projektnih prijedloga donatorima za finansiranje.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Milović naveo je da je na području BiH prepoznato dosta dobrih projekata na lokalnom nivou koji su finansirani i uspješno implementirani.

Pomoćnik ministra razvoja, poduzetništva i obrta Federacije BiH Zdravko Cerović je naveo da globalizacija „počinje na lokalnom nivou i zato je jako bitno da se što više ovakvih projekata uspješno implementira“ dodajući da ovo ministarstvo daje punu podršku ovakvim projektima.

Vesna Grković, program menadžer u Delegaciji EU u BiH je naglasila kako je lokalni ekonomski razvoj zaista pitanje dobrih praksi.

„To znači dobru organizaciju na lokalnom nivou, uključivanje svih partnera za osmišljavanje prioriteta i za izradu kvalitetnih projekata koji će zaista odgovoriti lokalnim potrebama”, rekla je Grković. „Drugi aspekt je kako pronaći sredstva za finansiranje. Da bi sa ove dvije komponente spojile potrebno je opet dosta edukacije.  I zaista ovaj današnji skup je i proistekao iz toga. Željeli smi da dovedemo stručnjake koji će vam prezentirati dobre prakse, u ovom slučaju prakse EU, prakse susjednih zemalja”.

O osnovnama lokalnog razvoja govorili su i Haris Martinos, Ana Guber i David Miller, a primjere iz prakse predstavili su Andrea Vugrinović ( lokalni ekonomski razvoj u Hrvatskoj), Muhamed Džihić (Agencija za razvoj općine Tešanj), Dragan Mišić ( opština Teslić), Branka Janko (Lokalna razvojna agencija Žepče), te Rade Ostojić (Lokalna razvojna agencija Ugljevik). ropska podrška izgradnji institucionalnih kapaciteta za razvoj regionalnih i lokalnih ekonomija te malih i srednjih preduzeća u BiH je trogodišnji projekat, čija provedba je počela u Septembru 2009. godine, a finansira se iz sredstava Instrumenta preddpristupne pomoći (IPA) za 2007. godinu u iznosu od 2.485.000 eura, a provodi ga konzorcij na čelu s WYG International Ltd Projekt. Ovim projektom se nudi širok spektar podrške, savjeta i obuke za agencije regionalnog i lokalnog razvoja u cijeloj BiH, kako bi se poboljšalo pružanje poslovne podrške, infrastrukture i usluga za mala preduzeća i povećali kapaciteti općina za provedbu razvojnih projekata.  

Europa.ba