Učenje o poduzetništvu u osnovnim i srednjim školama

U okviru Globalne sedmice poduzetništva Ministarstvo civilnih poslova BiH, u saradnji sa Evropskom trening fondacijom i Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a, organiziralo je 17. novembra 2011. godine u Sarajevu konferenciju o poduzetničkom učenju.

Cilj konferencije je jačanje svijesti o doprinosu promocije poduzetništva u obrazovanju kako bi se poboljšala konkurentnost i zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.

Konferencija je nastavak podrške Evropske unije politikama cjeloživotnog poduzetničkog učenja i njihovog usklađivanja sa preporukama. Pripremljen je i nacrt strategije o poduzetničkom učenju, gdje je posebna pažnja posvećena obuci nastavnika.

Prema riječima Vesne Puratić iz sektora za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH, strategija o poduzetničkom učenju je završena i data Vijeću ministara BiH na usvajanje. Također je istakla da je strategija urađena uz finansijsku podršku EU iz fonda IPA 2007 u iznosu od 500.000 eura i ona predstavlja okvir za djelovanje u obrazovnom sektoru, poslovnoj zajednici i civilnom društvu.                                         

       "U partnerskom odnosu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dogovorili smo sa obrazovnim vlastima da se o poduzetništvu uči kroz određene predmete u osnovnim i srednjim školama", kazala je Puratić.

Dodala je da to ne znači uvođenje novog predmeta. Ona je navela da se do sada o poduzetništvu učilo samo u srednjim strukovnim školama, a sada će se ubuduće poduzetništvo izučavati u osnovnim školama i ali također i gimnazijama.

Anthony Gribben, rukovodilac odjela za gospodarstvo i poduzetništvo Evropske trening fondacije, istakao je da se ove sedmice u promociju poduzetništva uključilo 10 miliona ljudi u 120 zemalja svijeta.

„Ključna stvar za razvoj poduzetništva uključivanje poduzetništva u obrazovni sistem od osnovne, preko srednje škole do univerzitetskog obrazovanja“, kazao je Gribben nagasivši kako nije moguće stvoriti poduzetne mlade ljude, ukoliko se učiteljima ne posveti više pažnje i ukoliko oni ne dobiju svu potrebnu podršku.

"Tokom ove konferencije smo uspjeli identifikovati jedan značajan problem, a to je da djeca poduzetnika nisu spremna preuzeti porodični biznis kada njihovi roditelji odu u penziju", rekao Gribben.

Roditelji zbog teškoća na koje oni sami nailaze u biznisu, vrlo često obeshrabruju djecu kada je u pitanju poduzetništvo, pojasnio je direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a Slobodan Marković. „Ova konferencija je potvrdila strahovanja da ćemo imati ozbiljnu krizu ukoliko ne počnemo raditi sa djecom kako bi ona postala poduzetna“, dodao je on.

Konferenciji su prisustvovali državni zvaničnici iz oblasti obrazovanja i ekonomije, te eksperti iz BiH, uključujući i predstavnike privatnog sektora i civilnog društva. Oni su razmotrili politike i razgovarali o tome na koji način se proces podučavanja i učenja u školama može prilagoditi i unaprijediti u cilju unapređenja poduzetnijeg načina razmišljanja kod mladih.  

Europa.ba