Partnerstvo poslovnih i obrazovnih institucija

EU donirala sofisticiranu kompjutersku opremu Centru za nove tehnologije

Informatička opreme koju je Evropska unija donirala Centru za nove tehnologije smještenom u prostorijama Mašinske škole u Sarajevu i Srednjoškolskog centra u Hadžićima, u srijedu je svečano puštena u rad.

„Oprema se koristi od početka školske godine, ali je svečanost održana upravo na Dan prosvjetnih radnika, 5. oktobra“, pojasnio je direktor Srednjoškolskog centra Hadžići, Misim Gegić.

Donirana oprema se sastoji od uređaja za numeričku računarsku kontrolu (CNC), softvera, štampača i računara, a obezbjeđena je kroz projekat „Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u sektoru metalne industrije kroz uvođenje novih tehnologija i zanimanja, implementaciju EU standarda i jačanje izvoznih sposobnosti – EUMETAL“. Oprema će se koristiti za praktično obrazovanje studenata u oblasti metalne industrije.

„Naša podrška namijenjena je da pomogne Bosni i Hercegovini da poveća konkurentnost koja će voditi većem ekonomskom rastu i kreiranju novih radnih mjesta“, kazao je šef Sektora operacija Delegacije EU u BiH, Holger Schroeder. „Za nas je ovo izvanredan primjer kako povećati konkurentnost ne samo u BiH nego i u ostalim zemljama Evrope.“

Način na koji se povećava konkurentnost, naglasio je „ leži u partnerstvu između poslovne zajednice i obrazovnih institucija“, kao i u povećanju znanja, vještina i kvaliteta radne snage.

S obzirom na to da se projekat u okviru kojeg je donirana oprema odnosi na metalsku industriju, Schroder je naglasio da je ovaj sektor stub privrede ne samo Bosne i Hercegovine nego i ostalih evropskih zemalja.

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo, Emir Suljagić je kazao da je ovaj projekat važan zbog činjenice da povezuje tržište rada sa obrazovnim sistemom. „Suština je da obrazovne institucije uoče potrebe na tržištu rada i da na osnovu toga profiliraju kadrove koji su potrebni tržištu“, rekao je ministar Suljagić. Direktor SERDA-e Ševkija Okerić, naglasio je da je jučer završen tek prvi dio projekta.

 

———————————————————————————————————-

Ukupna vrijednost projekta je 458.460 eura za što je Evropska unija  obezbijedila 85 posto sredstava, odnosno 389.599 eura kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2008). Projekat provodi Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) u partnerstvu sa Ministarstvom obrazovanja i nauke i Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo.  

Europa.ba