BiH značajno zaostaje za tranzicijskim zemljama

EU pomoć sektoru osiguranja

 

Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini je nedovoljno razvijeno i potrebno ga je unaprijediti jer značajno zaostaje za drugim tranzicijskim zemljama, rekao je Giulio Zanni, šef banjalučkog ureda Delegacije Evropske unije u BiH, na seminaru za novinare pod nazivom „Pomoć EU sektoru osiguranja u BiH: Osiguranje od automobilske odgovornosti“.

Govoreći na ovom događaju u Banja Luci, Zanni je rekao da su standardi EU na ovom planu jako kompleksni: “Sa jedne strane, moraju omogućiti neometan rad društava za osiguranje, a sa druge strane osigurati razvijene i sofisticirane modele nadzora. Najvažniji aspekt je da Bosna i Hercegovina razvije zakonski okvir i ubrza reforme u ovom sektoru.”

Dodao je da je Izvještaj o napretku u 2010. godini pokazao da je postignut ograničen progres u postizanju  jedinstvenog prostora u osiguranju u Bosni i Hercegovini, s obzirom da postoje određene prepreke koje sprečavaju slobodno poslovanje osiguravajućih društava na cijeloj teritoriji BiH.

Aida Imamović iz Agencije za osiguranje BiH je istakla da je obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti od neposredne važnosti za građane, bilo da se pojavljuju kao vlasnici polise osiguranja ili kao žrtve saobraćajnog udesa.

„Trenutno postoji 25 osiguravajućih društava koja su operativna u Bosni i Hercegovini“, kazala je Imamović: „od toga je 14 u Federaciji i 11 u RS, kao i Društvo za reosiguranje“. Dodala je da je u BiH neophodno što hitnije uvesti jedinstvenu bazu podataka o broju vozila, te o broju registrovanih i osiguranih automobila.

Direktorica Agencije za osiguranje RS, Božana Šljivar ukazala je na neke prednosti i nedostatke domaćeg tržišta osiguranja. Naglasila je da su nedostaci zaostajanje u odnosu na druge segmente finansijskog osiguranja i značajno zaostajanje u odnosu na druge tranzicijske zemlje. Ona je istakla da ekstenzivni rast tržišta, nije istovremeno pratio razvoj sistema interne kontrole, revizije i upravljanja rizicima, te ekspertiza zaposlenih. U isto vrijeme, naglasila je, tržište pokazuje značajne elemente nelojalne konkurencije.

Seminar se održava u okviru twining projekta „Podrška EU održivom jačanju kapaciteta Agencije za osiguranje BiH i Agencije za nadzor osiguranja FBiH i RS“.

Projekat koji je počeo u aprilu prošle godine, finansira EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći za 2007. godinu, a provodi ga Komisija za finansijski nadzor Bugarske.

 

Statistika tržišta osiguranja

 

Zemlja 2009. g.

Premija/stanovnik USD

Premija/BDP %

Životno/ukupna premija %

RS

FBiH

59

85

1,46

2,23

6,62

18,16

Srbija

108

1,80

13,64

Hrvatska

401

2,90

26,45

Slovenija

1.420

6,0

30,36

Austrija

2.745

6,0

45,05

 

 

Europa.ba