Poljoprivredne kooperative sa područja Lopara uvode EU standarde u proizvodnju

Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH, Johann Hesse sastao se 13. jula sa proizvođačima voća i povrća u naselju Koraj u Općini Lopare.

Hesse je posjetio i Poljoprivrednu zadrugu „Agro-Koraj” koja je zajedno sa još šest zadruga iz sjeveroistočne Bosne i Hercegovine krajnji korisnik projekta EU za promociju poljoprivrednih zadruga BiH.

„Agro Koraj” zadruga planira da iskoristi finansijsku pomoć EU za certificiranje zadruge i njenih 20 kooperanata iz oblasti GlobalGAP standarda kvaliteta kao i iz oblasti HACCP standarda kvaliteta. Uz to zadruga planira da proširi vlastite kooperantske mreže sa 30 novih proizvođača voća i povrća i da obuči rukovodno osoblje zadruge iz oblasti strateškog menadžmenta i izvoznog marketinga.

Rukovodstvo poljoprivredne zadruge predviđa da će implementacija ovih aktivnosti doprinijeti porastu i raznovrsnoosti proizvodnje, širenju izvoza robe na strana tržišta kao i otvaranju novih radnih mjesta.

Hesse je također, posjetio dvije članice zadruge „Agro Koraj” koje se bave proizvodnjom voća i povrća. Jedna članica zadruge je kroz projekat dobila finansijsku  pomoć za uvođenje standarda kvalitete EU u primarnoj proizvodnji voća, a druga za pokretanje proizvodnje povrća, za edukaciju o modernim tehnologijama proizvodnje povrća, kao i za uključivanje u lanac poljoprivredne zadruge „Agro Koraj”.

Hesse je tokom posjete naglasio da je ekonomski razvoj BiH ključni za proces integracija u EU i naglasio da IPA 2008 uključuje  program namijenjen za podršku malim i srednjim  preduzećima, turizmu i poljoprivredi. Dodao je da je do sada u Bosni i Hercegovini potrošeno 4 miliona eura na podršku projektima unutar ovog programa.

Projekt menadžer Darko Ivanić dodao je da projekat pod nazivom „Razvoj poljoprivrednih zadruga”, čiji je korisnik „Agro Koraj”, EU finansira sa 370.000 eura.

Europa.ba