Okvir za investicije na Zapadnom Balkanu

Rezultati rada koje je u toku prve godine ostvarila inicijativa „Okvir za investicije na Zapadnom Balkanu (WBIF)“ prezentirani su u Delegaciji Evropske unije u BiH u četvrtak. U okviru programa, kako je pokazano, na teritoriji Zapadnog Balkana dodijeljen je 81 grant u ukupnoj vrijednosti od 139 miliona eura za razvoj 73 projekta izgradnje infrastrukture.

Ova nepovratna finansijska sredstva poslužila su kao stimulans međunarodnim finansijskim institucijama koje su odobrile investicije u vrijednosti od preko tri milijarde eura za izvedbu projekata čija ukupna cijena premašuje šest milijardi eura.

U BiH je deset zasebnih projekata dobilo nepovratna sredstva u iznosu preko 34 miliona eura od kojih se očekuje da posluže kao finansijska poluga za investicije od preko 580 miliona eura za izvedbu projekata ukupne investicijske vrijednosti od 775 miliona eura.

„Okvir za ulaganja na Zapadnom Balkanu predstavlja projekat koordinacije i saradnje između Evropske komisije i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB)”, kazao je Yngve Engström, šef Jedinice za regionalne programe, Generalnog direktorijata za proširenje EU sa sjedištem u Briselu.

„Ovaj projekat je namijenjen svim zemljama Zapadnog Balkana” rekao je „i pomaže koordinaciji i određivanju prioriteta investiranja u razvoj infrastrukture u regionu“. WBIF inicijativa pokrenuta je 2009. godine i fokusira se na transport, energetiku, zaštitu okoliša i socijalnu infrastrukturu.

Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, Nevenka Savić je naglasila da je doprinos Okvira za investicije na Zapadnom Balkanu- WFIB ekonomskom razvoju BiH.

„Ovo su projekti koji predviđaju zajedničko finansiranje” istakla je: „finansiranje je dijelom u obliku kredita relevantnih međunarodnih finansijskih institucija a dijelom predstavlja grant.„

Nermina Skejović- Hurić, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iznijela je konkretne projekte ostvarene unutar programa, među kojima je izdvojila Plavu vodu, projekat regionalnog vodovoda kojima će obezbijediti dugoročno snabdijevanje vodom pet opština srednje Bosne sa 150.000 ljudi, te projekat postrojenja za preradu otpadnih voda u Bijeljini, koje će posluživati oko 40.000 stanovnika.

Među projektima su još gradnja Državnog zatvora, rekonstrukcija puta Foča- Hum dijela mrežnog puta Sarajevo- Podgorica-Tirana itd.

Europa.ba