Izjava visoke predstavnice, Catherine Ashton, u ime EU povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. maj 2011. godine

„Sloboda mišljenja i izražavanja predstavlja osnovno pravo svakog ljudskog bića i sastavni dio ljudskog dostojanstva. Ona predstavlja i kamen temeljac demokratije i ključna je za slobodan protok informacija na koje svi imaju pravo. Povodom Svjetskog dana slobode medija Evropska unija podsjeća na ove osnovne principe koji su sadržani u međunarodnom pravu i na vitalnu ulogu nezavisnih i slobodnih medija i novinarstva. EU odaje naročito priznanje neprocjenjivom radu mnogobrojnih novinara i medija širom svijeta koji predano i hrabro daju doprinos otkrivanju istine o aktuelnim događanjima.

Kako i pokazuju skorašnja dešavanja u susjednim zemljama EU, zahvaljujući ne samo profesionalnoj predanosti novinara i medija, nego i mnogim privatnim blogerima, svijet dobija saznanja o situaciji na terenu i o težnjama ljudi za slobodom i socijalnom pravdom. Međutim, mnogi novinari, naročito u zonama sukoba, suočeni su sa stalnom opasnošću saopštavajući informacije iz prve ruke, katkada rizikujući vlastite živote. U mnogim slučajevima, oni su na meti onih kojima se ne dopada priroda informacija koje se objelodanjuju, žrtve su hapšenja ili kidnapovanja, mučenja ili ubistva. EU poziva sve vlade da se pridržavaju međunarodnih normi za zaštitu slobode medija i da bez odlaganja oslobode sve novinare ili blogere koji su nezakonito pritvoreni.

Cenzurisanje i šikaniranje novinara su neprihvatljivi. Nažalost, pristup informacijama je i dalje u velikom broju zemalja ograničen, kao i sloboda medija. Internet i socijalni mediji postali su značajan kanal za promovisanje slobode izražavanja; oni omogućuju do sada neviđen pristup informacijama i mogućnost komunikacije sa najširom javnošću. Stoga se EU snažno protivi bilo kojem obliku neopravdanog ograničavanja interneta i drugih novih medija.

EU poziva sve države da aktivno vrše promociju slobode mišljenja i izražavanja, kao i pluralizma i nezavisnosti u medijima. “

Europa.ba