Različitost je bogatstvo

Dvodnevna naučna konferencija „Uvažavanje različitosti: Ljudska prava i izazovi pomirenja“ počela je u protekli  petak u Sarajevu.

Konferencija u organizaciji Centra za interdisciplinarne postiplomske studije (CIPS), u partnerstvu sa Univerzitetom u Bolonji i CEI mrežom, obilježila je   desetu godišnjicu postojanja i uspješne realizacije Evropskog regionalnog magistarskog programa „Demokratija i ljudska prava u Jugoistočnoj Evropi“  (ERMA).

Program je osmišljen da promovira svijest o ljudskim pravima, te pokrene javni dijalog među predstavnicima  akademskog društva, studentima ERMA i partnerskih univerziteta, predstavnicima Alumni asocijacije (ACIPS) i civilnog društva, posebno onog koje je uključeno u CEI mrežu.

ERMA program sufinansira Evropska unija kroz kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) za podršku magistarskih programa iz oblasti ljudskih prava i demokratizacije izvan EU.

Boris Iarochevitch, šef Odjela operacija u Delegaciji EU u BiH je istaknuo kako u kontekstu političkih izazova s kojima se suočava BiH, obrazovanje i ljudska prava predstavljaju ključna strateška pitanja.

„U obrazovanju ne smije biti diskriminacije“, kazao je Iarochevitch. „Nastavićemo sa borbom protiv diskriminacije, protiv segregacije zajedno sa drugim institucijama.“

On je kazao da se diskriminacija ne događa samo u BiH već i u drugim zemljama regije, pa čak i u EU.

„Sad imamo novi program i strategiju za Rome, jer vidimo da postoje problemi sa edukacijom Roma u Evropi. To je jako važno pitanje koje se tiče svih zemalja“, rekao je Iarochevitch.

Ambasador Italije u BiH, NJ.E.Raimondo de Cardona kazao je da konferencija  dokazuje kako se različite etničke grupe trebaju smatrati bogatstvom jedne zemlje, a ne komplikacijom.

„Ubijeđen sam da cijela regija, a posebno BiH treba jaču strukturu civilnog društva“, kazao je ambasador Cardona.

Stefano Bianchini, profesor sa Univerziteta u Bologni je poručio kako je konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se ustanove direktne veze između akademskog tijela i studenata sa organizacijama civilnog društva i političkom sferom.

„Naša društva postaju sve različitija i na to moramo dati demokratski odgovor, inače rizikujemo da projekat demokratije i integracija bude kompromitovan“, kazao je profesor Bianchini.

Nakon inicijative Mevlide Rovčanin, bivše studentice Centra za interdisciplinarne postiplomske studije, Mreža organizacija civilnog društva zemalja članica Centralne Evropske Inicijative (CEICSO Net) dobija i finansijsku podršku. Mreža okuplja više od 50 organizacija i udruženja iz srednje i jugoistočne Evrope u provođenju zajedničkih programa i strategija za jačenje civilnog društva.

„Ideja Mreže organizacija civilnog društva  je  približavanje građanima da bi im se objasnila njihova prava kako bi mogli pravovremeno reagovati u slučaju da su ta prava ugrožena“ , kazala je magistrica Rovčanin.

Direktor Centra za interdisciplinarne postiplomske studije profesor Zdravko Grebo naglasio je da je konferencija obuhvata različite oblasti, od aktuelne situacije u oblasti demokratije od Atine do danas, preko ljudskih prava, do tolerisanja različitosti.

Europa.ba