Lajčak: Bez pozitivnih pomaka od moje zadnje posjete

Od moje prošle posjete prije dva mjeseca, ništa pozitivno se nije desilo u Bosni i Hercegovini, izjavio je za medije izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčak u četvrtak u zgradi Delegacije EU u BiH.

Tokom prošle posjete Lajčak je izrazio očekivanje da će ubrzo biti formirana vlast na državnom nivou i da će ta vlast biti reformski orjentisana kako bi zemlju snažnije povela ka EU. Međutim, to se još nije desilo. Stoga ga je, kako je naveo, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton zamolila da ponovo posjeti BiH kako bi vidio gdje se trenutno BiH nalazi u procesu formiranja vlasti na državnom nivou.

„Nije naše da odlučujemo koje stranke će činiti vlast, ali je važno da te stranke imaju snažnu potporu birača i Parlamenta BiH. Mi želimo da ta vlada predstavlja snagu koja će voditi zemlju ka reformama“, rekao je Lajčak.

On je dodao kako je poruka Brisela političarima u BiH da prilikom formiranja vlasti manje zastupaju stranačke interese, a što više orjentiranost ka reformama i intergraciji u EU.

„Moja misija ovdje je da nakon sastanaka i razgovora sa stranačkim liderima u BiH, a predviđeno je 15-ak takvih sastanaka, informišem Catherine Ashton i članice Evropske unije o političkoj situaciji u BiH“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, politička atmosfera u BiH trenutno je pod snažnim uticajem odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma a to će, između ostalih, biti i  jedna od centralnih tema sastanaka sa političkim liderima.

Stav EU o odluci NSRS-a o raspisivanju referenduma je da je to korak u lošem smjeru i to je nedogovorna i loša odluka rekao je Lajčak i dodao: “ To ne rješava ni jedno pitanje, naprotiv, otvara nova pitanja, kvari atmosferu i stvara nepovjerenje te udaljava BiH od EU“.

On je dodao kako očekuje od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da pokaže inicijativu i predloži plan za rješavanje ove situacije i za to ima punu podršku EU i međunarodne zajednice. Lajčak je kazao kako ne ulazi u odluku visokog predstavnika ali je potpuno uvjeren da će EU i međunarodna zajednica reagovati na odluku o referendumu.

Tokom posjete BiH, gospodin Lajčák se sastao sa Predsjedništvom BiH, predsjednicima političkih stranaka u Sarajevu i Banja Luci kao i sa ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, sa kojima je razgovarao o političkoj situaciji i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Europa.ba