Evropska komisija organizuje u Briselu 6. maja međunarodnu konferenciju na visokom nivou o slobodi medija u zemljama potencijalnim članicama EU

S ciljem da se naglasi i promovira suštinska važnost slobode izražavanja i medija na Zapadanom Balkanu i u Turskoj, Evropska komisija 6. maja organizira međunarodnu konferenciju na visokom nivou pod nazivom „Progovori”. Ovaj će događaj okupiti 400 učesnika koji će imati priliku da izraze svoju zabrinutost i ukažu na moguća rješenja za poboljšanje situacije u ovoj oblasti.

U posljednjoj Strategiji proširenja Evropska komisija izražava zabrinutost zbog ograničenja slobode izražavanja i slobode medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. U nekim zemljama ovog područja, nekolicini novinara se sudilo, prijetilo ili ih se na drugi način napadalo zbog iznošenja njihovih stavova. Takve prakse su neprihvatljive. Sloboda izražavanja i medija predstavljaju jedan od Kopenhaških političkih kriterija i temelj su dobrog upravljanja i odgovornosti u demokratskim društvima, što također, istovremeno podrazumijeva odgovornost medijskih profesionalaca. Evropska unija očekuje od zemalja kandidatkinja i zemalja potencijalnih kandidatkinja da primjenjuju ovaj osnovni demokratski princip i da u javnosti omoguće široki spektar debata različitih mišljenja.

„Povodom Svjetskog dana slobode medija želio bih još jednom naglasiti da se sloboda izražavanja i sloboda medija ne osiguravaju pukim usvajanjem zakona i uspostavljanjem institucija – to je temeljna vrijednost koju trebaju njegovati sva društva i bez koje nijedna demokratija ne može funkcionisati”, rekao je Stefan Füle komesar EU za proširenje i evropsku politiku susjedstva.

Za više informacija: ELARG-A2-EVENTS@ec.europa.eu

Europa.ba