Podrška EU sistemskim rješenjima pozicije Roma u BiH

Tim povodom su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i organizacija CARE International u srijedu u Sarajevu, potpisale Memorandum o razumijevanju kako bi, uz podršku EU, zajedno poboljšali sveukupni status Roma u BiH.

EU je za projekat izdvojila 495.000 eura iz IPA 2008, a CARE International 55.000 eura. Dio projekta odnosi se na zapošljavanje Roma i to na poziciju koordinatora za Rome pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, te na zapošljavanje još četiri osobe na pozicijama referenata za Rome u opštinama.

„Fokusiraćemo se na prikupljanje, distribuciju informacija i proces monitoringa akcionih planova za Rome“, kazala je Natalia Dianiskova, šefica Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH. “Vrlo ozbiljno pristupamo ovim aktivnostima i već razmišljamo o alokaciji dodatnih sredstava u visini od nekoliko miliona eura za implementaciju akcionih planova u naredne tri godine“.  Dianiskova je naglasila kako je potrebno uložiti više napora na ostalim nivoima vlasti kako bi se obezbjedila podrška Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović je istakao da je projektom predviđena tehnička pomoć posebno u edukaciji lokalnih vlasti i romskih udruženja kako bi koordinirano rješavali probleme sa kojima se susreću Romi. Ministar je podsjetio da je do sada završena izgradnja 202 stana za Rome na području cijele BiH. Prema njegovim riječima, očekuje se završetak gradnje još deset stambenih jedinica u općini Bihać.

„Od ukupno 702.000 konvertibilnih maraka koje je Vijeće ministara 2009. godine namijenilo za rješavanje problema Roma, za zapošljavanje je utrošeno 527.000. KM“, kazao je ministar Halilović i dodao da je u okviru toga 119 Roma dobilo radna mjesta.

Direktorica CARE International Sumka Bučan je kazala da je cilj projekta jačenje kapaciteta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u provođenju nacionalnih akcionih planova kao i stvaranju jake spone sa romskim nevladinim sektorom na terenu, a jedan od partnera u projektu je romska nevladina organizacija Euro-Rom iz Tuzle.

„Iako je Bosna i Hercegovina 2008. godine pristupila Dekadi Roma i iako su usvojeni brojni akcioni planovi, Romi se susreću sa brojnim primjerima diskriminacije i ugrožavanja ljudskih prava“, kazala je Bučan. Dodala je da prema posljednjim informacijama, u BiH živi preko 40.000 Roma što ih čini najvećom nacionalnom manjinom.

Direktor nevladine organizacije Euro-Rom Nedžad Jusić je napomenuo kako je ovo jedan od prvih projekata kojim se želi postići sistemsko rješenje za izazove s kojima se suočavaju Romi u Bosni i Hercegovini.

„Projekat je osmišljen na način da pomogne zapošljavanje Roma u javnim institucijama, gdje bi bili spona vlasti i nevladinih organizacija“ kaže Jusić. „Formirao bi se tim ljudi koji će u narednom periodu aktivnije raditi na implementaciji akcionih planova za Rome“ dodao je.

Europa.ba