Transportna investicijska konferencija – TRINCON 2011

Trinicon 2011, regionalna Transportna investicijska konferenciju okupila je u utorak u Sarajevu oko 150 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, bivše jugoslovenske republike Makedonije i Kosova. Konferencija u organizaciji Prometnog opservatorija za jugoistočnu Europu (SEETO), Ministarstva prometa i komunikacija BiH i Evropske komisije je po prvi put održana u Bosni i Hercegovini.

Razvoj transportne infrastrukture na Zapadnom Balkanu od ključnog je značaja za lokalne ekonomije, ali i za čitavu Evropsku uniju, pogotovo u vrijeme globalne finansijske krize. Sam pogled na mapu Evrope pokazuje da zapadni Balkan leži u srcu jedne od potencijalno najfrekventnije transportne rute između evropskog sjevera i juga, te zapada i istoka- u regionu koji bi mogao ostvariti veliki napredak ako poboljša infrastrukturu puteva a time i svoje šanse u borbi protiv globalne finansijske krize.

“Ovo je veoma važna konferencija i jasno je da svaki napredak u širenju transportne mreže, treba biti učinjen samo u regionalnom kontekstu“, kazao je Renzo Daviddi, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Naglašavajući važnost transportnog povezivanja za rast ekonomije, Daviddi je rekao da učesnici konferencije definišu prioritete koji bi mogli privući ulaganja u bliskoj budućnosti. Istovremeno, ukazao je i na vrijednost uspostave kontakata među ljudima, što igra važnu ulogu u jačanju političke stabilizacije.

Direktorica Generalne direkcije za mobilnost i transport (DG MOVE) u Evropskoj komisiji, Marjeta Jager je naglasila da je cilj konferencije u Sarajevu da prezentira zrele projekte ulagačima, što je posebno bitno u vrijeme aktuelne ekonomske krize koja ostavlja veliki uticaj na infrastrukturu i gdje su značajno pale investicije.

Ministar prometa i komunikacija BiH Rudo Vidović je istakao da se ekonomska situacija može popraviti velikim radovima, kakav je gradnja auto-puta na koridoru 5c za koju je potrebno izdvojiti pet stotina miliona eura.

„Pored autoputa,BiH je zaniteresirana za izgradnju i modernizaciju infrastrukturnih pravaca i projekata sa susjedima, što pokazue i ova konferencija“ rekao je Vidović. „Ovakvim zajedničkim nastupom prema Evropskoj komisiji, te uz pomoć IPA fondova, možemo pokrenuti razvoj“, dodao je Vidović i pohvalio  podršku koju je Predsjedništvo BiH dalo konferenciji TRINCON 2011. u Sarajevu.

On je podsjetio da je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici podržalo potpisivanje memoranduma koji su pripremili ministri prometa i komunikacija BiH, Crne Gore  i Albanije o modernizaciji i rekokonstrukciji putnog pravca Sarajevo-Podgorica- Tirana.

SEETO je osnovana 11. juna 2004. godine Memorandumom o razumijevanju za razvoj glavne regionalne transportne mreže (MoU), koji su potpisali vlade BiH, Albanije, Hrvatske, Bivše jugoslovenske republike Makedonije, Crne Gore, Srbije i Kosova. Cilj ove regionalne organizacije je da promoviše saradnju na razvoju infrastrukture regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi.

Europa.ba