Infrastruktura kvalitete proizvoda u BiH

Pod pokroviteljstvom Evropske unije i u saradnji  sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a u Banjoj Luci je u četvrtak održan seminar o infrastrukturi kvalitete proizvoda u Bosni i Hercegovini. Seminar je sastavni dio projekta u koji je Evropska unija uložila 1,7 miliona eura u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) 2007. Generalni ciljevi projekta su dalje unaprijeđivanje kvalitete proizvoda u BiH,  te pružanje podrške procesu tehničkog usklađivanja sa Evropskom unijom.

„Preuzimanje i provedba EU direktiva za industrijske proizvode, uspostava sistema za ocjenjivanje usklađenosti proizvoda i uspostava efikasnog sistema nadzora nad tržištem su tri ključne komponente sistema koji garantuje sigurnost proizvoda na tržištu.  Projekat obuhvata sve tri pomenute komponente i pomaže ostvarivanje višeg stepena usklađenosti sa sistemom EU“, kazao je šef banjalučkog ureda Delegacije EU u BiH g-din. Giulio Zanni.

G-din. Zanni je naglasio da je sistematska primjena ovih komponenti u BiH propisana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

„Tehnička harmonizacija sa EU će dovesti do uklanjanja tehničkih prepreka trgovanju između BiH i EU“, izjavio je. „Ona će imati isti efekat i u susjednim zemljama koje predstavljaju glavne trgovinske partnere BiH i koje su i same pokrenule istovjetan proces harmonizacije.“

G-din. Zanni je dodao da će po okončanju harmonizacije zakonodavnih okvira i procedura u BiH postati moguće zaključiti Sporazum o ocjenjivanju usklađenosti i priznavanju industrijskih proizvoda (ACAA) između BiH i EU. Na temelju ovog Sporazuma, rezultati ocjene usklađenosti u ugovorenim sektorima će biti uzajamno priznavani čime će se olakšati izvoz BiH proizvoda u zemlje EU. Akcioni plan za potpisivanje ACAA će biti izrađen u okviru projekta, koji treba biti okončan do kraja 2011. godine

„Usvajanjem tehničkih propisa za uspostavu sistema ocjenjivanja usaglašenosti domaćih proizvoda sa regulativom EU otkloniće se tehničke prepreke izvozu i ojačati konkurentnost domaćih proizvoda, rekla je načelnica Odjelenja za evropske integracije u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske g-đa. Nataša Žugić.

G-đa. Žugić je istakla da je veoma bitno da ministarstva u Vladi RS-a, koja su odgovorna za pripremu i donošenje tehničkih propisa, budu upoznata sa svim aspektima ulaska na tržište EU i regionalna tržišta.  

Europa.ba