Početak projekta „Podrška nevladinim organizacijama u borbi protiv korupcije“

„Borba protiv korupcije je više od borbe protiv kriminala – riječ je o dobroj upravi, integritetu javnih institucija i povjerenju naroda. Društva se ruše bez povjerenja”, rekao je vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH, Renzo Daviddi u svom uvodnom govoru na predstavljanju početka  projekta pod nazivom „Podrška nevladinim organizacijama u borbi protiv korupcije”, u četvrtak u Sarajevu.

Projekat provodi konzorcij sastavljen od HD European Consulting Group, DBB Akademije i EPRD, a pružiće tehničku pomoć osam nevladinih organizacija u provedbi projekata borbe protiv korupcije, za koje im je Evropska unija dodjelila bespovratna sredstva. Sve projekte finansira Evropska unija u ukupnom iznosu od 1,4 miliona EUR.

Prema riječima g. Daviddija, borba protiv korupcije je bitan politički kriterij koji je potreban za zemlje u fazi pristupanja EU. Naglasio je da je javni sektor u BiH veoma politiziran, a više nivoa uprave sa vlastitim nadležnostima i zakonima predstavljaju poseban izazov za ovu zemlju. „Borba protiv korupcije nije samo zadatak vlasti već im u tome treba pomoć i javnog sektora, a posebno organizacija civilnog društva. Bez podrške civilnog društva, nevladinih organizacija i medija bilo bi veoma teško postići uspjeh u borbi protiv korupcije”.

EU želi da nastavi sa jačanjem kapaciteta nevladinih organizacija BiH u borbi protiv korupcije pružanjem tehničke pomoći, kroz razmjenu najboljih praksi i kroz višestruku podršku procesu borbe protiv korupcije.

Nevladine organizacije koje su ovom prilikom predstavile svoje projekte borbe protiv korupcije su:

  • Centar za istraživačko novinarstvo “Jačanje civilnog društva za borbu protiv korupcije: novi načini i regionalna razmjena znanja"
  • Vanjskopolitička inicijativa “Monitoring korupcije i zaštita integriteta”
  • Kyodo “Borba protiv korupcije u obrazovanju”
  • Nezavisni biro za razvoj “Manje korupcije – više radnih mesta”
  • Tender “Uspostavljanje prve watch dog funkcije nevladinog sektora u cilju smanjenja korupcije u javnim nabavkama u zdravstvenim ustanovama”
  • Thomson Reuters Fondacija i Mediacentar “Pod budnim okom odgovornog novinarstva: Antikorupcija i mediji”
  • Transparency International BiH “Sprovođenje procjene Sistema Nacionalnog integriteta u Bosni i Hercegovini”
  • Vesta “Predstavljanje anti-korupcionih mjera na univerzitetima u Bosni i Hercegovini”

Europa.ba