Izjava visoke predstavnice, Catherine Ashton, o situaciji u Bosni i Hercegovini

Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, danas je dala sljedeću izjavu:

„Veoma sam zabrinuta zbog trenutne situaciji u Bosni i Hercegovini. Odluka koju je jučer usvojila Narodna skupština Republike Srpske predstavlja korak u pogrešnom pravcu. Takvi jednostrani koraci ne donose rješenja koja bi pomogla napredak zemlje. Samo zajednički dogovorene reforme pružaju žarko željeni i potrebni napredak.

EU vjeruje u značaj efikasnog i nezavisnog pravosuđa, što je ključni element za pristupanje EU. EU stoga podržava rad državnog Suda Bosne i Hercegovine, državnog Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Pozivam političke lidere da ne podrivaju napredak postignut do sada i da pitanja koja ih zabrinjavaju riješavaju kroz odgovarajuće institucionalne kanale. Bosni i Hercegovini je potrebno da se njeno političko rukovodstvo uključi u konstruktivan, struktuiran politički dijalog svih zainteresovanih strana, što otvara put za prijeko potrebne reforme. Očekujem od svih političara u Bosni i Hercegovini da pojedinačno i kolektivno preuzmu tu odgovornost.

Izvršni direktor M. Lajčák, će nakon već iniciranih kontakata sa lokalnim političarima, uskoro ponovo posjetiti Bosnu i Hercegovinu.“  

Europa.ba