Dodjeljeni prvi ECDL certifikati nakon završene obuke nacionalne ECDL licence za BiH

Ambasador Dimitris Kourkoulas je 27. marta 2007. godine dodijelio certifikate Evropske kompjuterske licence – ECDL u okviru završetak projekta “Nacionalna ECDL licenca za BiH”, koji je finansirala EU, a putem kojeg je osigurano oko 100.000 eura kako bi se podržalo Udruženje informatičara u BiH.

Gosp. Slobodan Dragičević, potpredsjednik Udruženja informatičara, rekao je da je ova prva dodjela certifikata dio proslave 50.-e godišnjice, te je naglasio važnost IT edukacije u BiH, ističući da je ECDL standard prepoznatljiv u cijelom svijetu. 

Gđa. Mensura Musurović, predsjednica ECDL asocijacije u BiH dala je pregled ECDL programa, koji danas pokriva 146 zemalja, od kojih su 34 evropske. Testiranje se obavlja na 38 jezika a već je obučeno oko 6,5 miliona ljudi. Počeci ovog programa u BiH naziru se još u 1998. godini, kada je švedska asocijacija dodijelila podlicencu za BiH. Danas BiH izdaje svoj vlastiti certifikat na lokalnom jeziku.

Ambasador Kourkoulas je izrazio svoj zadovoljstvo dodjeljujući certifikate za neke od oko 100 kandidata koji su prošli zahtjevan trening kako bi dobili svoj ECDL certifikat. Oni će se pridružiti skupini od 2.400 zaposlenika pravosudnih organa, 700 službenika Uprave za indirektno oporezivanje i 700 drugih službenika iz državnih institucija, koji su također imali ECDL trening kroz druge projekte EU.

Gosp. Hazis Kazić iz Agencije za državnu službu BiH rekao je da je obrazovanje građana BiH, a posebno državnih službenika, neophodna potreba i investicija za budućnost. On vjeruje da se pojam pismenosti mora redefinisati, jer bez poznavanja bar jednog stranog jezika i poznavanja IT tehnologije, nema napretka.

Gosp. Julian Seymour, izvršni direktor ECDL, naglasio je važnost normiranja i striktnih standarda koji su danas prepoznati u cijelom svijetu. 

Gosp. Perry Lingman, predstavnik švedske ECDL asocijacije i koordinator za ECDL podlicencu za BiH, oprostio se od BiH s obzirom da je Bosna i Hercegovina stekla svoju vlastitu licencu.

Europa.ba