Susret ambasadora Wigemarka sa federalnim premijerom Novalićem: Potrebne reforme za privredni rast

Specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini i šef Delegacije Europske unije, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, danas je s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem razgovarao o narednim koracima u programu europskih integracija. Ambasador je istaknuo kako postoji jasan konsenzus kod svih institucija i političkih stranaka u Bosni i Hercegovini za programom rada kako je to navedeno u pisanoj izjavi iz februara 2015. godine te je izrazio punu podršku aktivnostima premijera na ostvarivanju napretka u socioekonomskih reformama, zajedno s premijerima na državnoj razini i u Republici Srpskoj.

„Postoji jasna potreba, u interesu građana, prvenstveno mladih i nezaposlenih, da se pokrene privreda“, istakao je ambasador Wigemark na konferenciji za novinare nakon sastanka. Također je istaknuo da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europske unije, koji je u potpunosti stupio na snagu 1. juna 2015. godine, signalizira mnogo intenzivnije razdoblje saradnje u oblasti europskih integracija. Pozivajući na unaprjeđenje poslovnog okruženja, uključujući korporativno upravljanje, ambasador je dodao: „Sada smo ušli u novu eru i treba se riješiti ustaljenih obrazaca rada i osigurati da Bosna i Hercegovina bude konkurentnija. Moramo iza sebe ostaviti uske interese“. Zaključio je da je povjerenje domaćih i međunarodnih investitora koji su spremni pomoći u stvaranju radnih mjesta osnaženo stupanjem SSP-a na snagu i predstojećim reformskim programom.

Očekuje se da će inicijalni program reformi vezanih za norme i propise EU, a koji su izradile domaće vlasti uz pomoć EU-a i međunarodnih financijskih institucija, biti usaglašen kasnije tokom ovog mjeseca.

Europa.ba