Ambassador Wigemark se susreo sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Banja Luci

Razgovori sa institucijama RS-a o programu reformi i opredjeljenju putu u EU

U prvoj zvaničnoj posjeti institucijama Republike Srpske, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije / specijalni predstavnik EU u BiH je razgovarao o neophodnim društveno-ekonomskim reformama i perspektivi pristupanja Bosne i Hercegovine u EU sa predsjednikom Republike Srpske, kao i sa premijerkom i predsjedavajućim Narodne skupštine.

Vlasti Bosne i Hercegovine trenutno pripremaju početni plan reformi, i ambasador Wigemark je pozdravio ulogu Republike Srpske u tom procesu, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima. “Ja sam vrlo impresioniran odlučnošću premijerke da se krene naprijed, EU želi pozitivnije poslovno okruženje”, rekao je on. Ambasador je obećao podršku EU u ovom procesu, te istaknuo kako je tu ključna odgovornost lidera zemlje i institucija; EU neće nametati rješenja. Također je istakao kako su reforme u oblasti vladavine prava potrebne u cilju pozitivne transformacije u zemlji.

Ambasador je izjavio da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 1. juna 2015. Godine, donio dodatne obveze objema stranama, i EU i Bosni i Hezegovini, te da će Republika Srpska imati važnu ulogu u usklađivanju svog zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU. Na svom posljednjem sastanku tokom ove posjete, sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a, ambasador je istakao važnost zakonodavca da vladu pozove na odgovornost i na pokretanje usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Europa.ba