Stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Bosne i Hercegovine (BiH) stupio je na snagu 1. juna. SSP uspostavlja blisko partnerstvo između EU i BiH i produbljuje političke, ekonomske i trgovinske veze između dvije strane sporazuma. Od sada će SSP biti glavni okvir koji uređuje odnose između EU i BiH, sa ciljem da dodatno pripremi zemlju za buduće članstvo u EU.

“Današnje stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je korak na putu Bosne i Hercegovine ka EU. Počinje novo poglavlje. Politička jasnoća, odlučni potezi i pravo, koordinirano djelovanje institucija na svim nivoima su sada potrebni za razvoj i provedbu reformi. Opipljivi rezultati će biti od temeljne važnosti kada Vijeće bude razmotralo budući zahtjev za članstvo. Ogromna većina građana BiH želi da se njihova zemlja pridruži EU i vodstvo zemlje treba da udvostruči svoj angažman i ispuni očekivanja građana”, rekla je Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije.

“Stupanje na snagu SSP-a pozdravljam kao definirajući trenutak u odnosima između EU i Bosne i Hercegovine i kao sporazum koji čvrsto stavlja BiH na put pristupanja EU. U isto vrijeme, SSP donosi nove odgovornosti koje proizlaze iz provedbe i koje trebaju ispuniti vlasti BiH. Evropska komisija neće štedjeti napore da pomogne vlastima ove zemlje u provedbi potrebnih reformi,” rekao je Johannes Hahn, komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore za proširenje.

Dodatne informacije

SSP će konkretnije nadograditi odnose između EU i BiH kroz uspostavu namjenskog institucionalnog okvira: Vijeća za SSP, Odbora i sektorskih pododbora SSP-a; Parlamentarni odbor za SSP će biti uspostavljen između Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH. Stupanje na snagu SSP-a će, također, povećati povjerenje domaćih i stranih investitora u zemlji. To će bosanskohercegovačkim preduzećima omogućiti pristup tržištu EU, a preduzećima iz EU tržištu BiH, što će stvoriti uslove za bolje poslovne mogućnosti za sve poslovne subjekte iz EU i BiH te će potaknuti privredni rast i zapošljavanje.

Konačno, SSP će također doprinijeti progresivnom usklađivanju bh. standarda i zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, od čega će građani BiH imati vidljivu korist kroz kvalitetnije, zdravije i sigurnije proizvode. Dio SSP-a u pogledu trgovine je već stupio na snagu 1. jula 2008. godine, u okviru Privremenog sporazuma. Taj dio i dalje treba prilagoditi da uzme u obzir tradicionalnu trgovinu sa BiH prije ulaska Hrvatske u EU.

Prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje treba biti održan u drugoj polovici 2015.

Više informacija

Tekst SSP na web-stranici Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini:http://archive.europa.ba/documents/delegacijaEU_2011121405063686eng.pdf

Odluke Vijeća: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/04/21-bih-conclusion-stabilisation-association-agreement/

Web-stranica DG NEAR:
http://ec.europa.eu/enlargement/countries/detailed-country-information/bosnia-herzegovina/index_en.htm

Europa.ba