Wigemark: Bosna i Hercegovina treba potpuno opredjeljenje za budućnost u Europskoj uniji

Ovaj autorski članak ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka je originalno objavljen u biltenu Mirovne novosti organizacije Mreža za izgradnju mira

Bosna i Hercegovina je europska zemlja, koja može i hoće postati članica Europske unije. To je jasno. Ali kada će se to tačno dogoditi ovisi o brzini i učinkovitosti domaćih vlasti i lidera u provođenju potrebnih reformi za napredak zemlje na njezinom putu pristupanja EU. Reforme i jesu suština nedavno usvojenog novog pristupa Europske unije u Bosni i Hercegovini. Naime, putem izmjena u redoslijedu ispunjavanja uslova tokom procesa, fokus je sada na ostvarivanju stvarnog napretka na konkretnim reformama, unaprjeđenju života ljudi u zemlji i modernizaciji države za ispunjavanje standarda EU i zahtjeva članstva u EU. Samo na taj način se može okončati začarani krug političke i ekonomske stagnacije u Bosni i Hercegovini.

Svi se slažemo da ste vi, građani Bosne i Hercegovine, predugo čekali rezultate vaših vlasti. Građani zaslužuju da imaju koristi od članstva u Europskoj uniji i prednosti koje s tim dolaze. Lopta je sada na vašem dijelu terena, a da bi se lopta pokrenula, potrebno je djelovati.

Umjereni sam optimista kada je riječ o mogućnosti ostvarivanja istinskog napretka u narednih nekoliko godina. Ali istovremeno trebamo biti realni vezano za izazove pred nama. Proces reforme neće biti lagan i zahtijevati će brojne teške odluke. Međutim, vjerujemo da su reforme vezane za EU pravi odgovor kako bi se Bosni i Hercegovini osigurala pozitivna perspektiva za njenu budućnost.

Zašto je perspektiva članstva u EU i program reformi tako važan za Bosnu i Hercegovinu? Želim ukratko istaknuti dva glavna problema u tom pogledu, od kojih su oba od suštinske važnosti za budućnost ove zemlje.

Prije svega, potrebno je osnažiti privredu za unaprjeđenje životnog standarda i pronalazak zaposlenja. Statistike pokazuju koliko je situacija teška. Preko 60% mladih nema zaposlenje, a stotine hiljada su nezaposleni, što predstavlja ogromnu propuštenu priliku za zemlju sa toliko mnogo potencijala. Socioekonomske reforme pokrenute od strane Europske unije u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje i podržane od strane međunarodnih finansijskih institucija pripremljene su kako bi privredi osigurale ono što je očajnički potrebno. Na primjer, treba unaprijediti poslovno okruženje za privlačenje investicija i poticanje rasta, te ukloniti prepreke radnim mjestima kako bi se olakšalo zapošljavanje novih radnika u privatnom sektoru.

Drugo, napredak na putu priključenja EU zahtijeva da Bosna i Hercegovina i njene različite razine vlasti rade zajedno efikasnije i učinkovitije. Hitno je potreban snažniji duh solidarnosti i uzajamne saradnje između političara i vlasti u ovoj zemlji. Umjesto stranačke politike ili politike podjela, potrebno je postići zajednički dogovor o prioritetima i aktivnostima koje su u svačijem zajedničkom interesu. Na primjer, za potpuno iskorištenje prednosti finansijske podrške EU-a, zemlja treba imati jedinstven glas u svojim odnosima s EU, putem učinkovite koordinacije. U ostvarivanju ovog cilja, od ključnog su značaja politička volja i sposobnost.

Međutim, učinkovita koordinacija ne znači odustajanje od ovlaštenja ili nadležnosti ali znači da je potreban novi način vođenja zajedničkih poslova, kako se politika često karakterizira. A ako politika bude vodeća na ovom putu, uvjeren sam da će i drugi dijelovi društva slijediti ovaj primjer i vidjeti pozitivne učinke bliže saradnje između naroda Bosne i Hercegovine.

Sada je pravo vrijeme da se djeluje po ovim i drugim prioritetima. Vaši susjedi u regiji se približavaju EU, a Bosna i Hercegovina zaostaje. To ne mora biti tako jer zajedno moramo promijeniti tu sliku i stvoriti zamah za promjenu koja vodi u bolju budućnost. EU je postigla mnogo u svojoj povijesti do danas, bilo da je to mir između zemalja ili pravednije i prosperitetnije društvo. Želimo to podijeliti s građanima ove zemlje.

Nadam se da mogu računati na Vašu aktivnu i glasnu podršku na europskom putu Bosne i Hercegovine!

Europa.ba