Martin Schulz izabran za predsjednika Europskog parlamenta

Parlamentarni zastupnici izabrali su Martina Schultza za novog predsjednika Europskog parlamenta, s 387 od ukupno 670 glasova. Taj 56-godišnji Nijemac vodit će Europski parlament dvije i pol godine, do početka sljedećeg saziva u srpnju 2014. godine. Martin Schultz (S&D, Njemačka) dolazi na mjesto odlazećeg predsjednika Jerzyja Buzeka (EPP; Poljska).
U kratkom obraćanju Europskom parlamentu u Strasbourgu, neposredno nakon glasovanja, g. Schultz je izjavio: “Moramo shvatiti činjenicu da ljudi u Europi imaju malo vremena za institucionalne rasprave jer su suviše zauzeti brigom za budućnost, posao, mirovine… Ovaj dom je mjesto gdje se brane interesi ljudi”.

Predsjednik Schultz upozorio je da “po prvi puta od njezinog osnutka, neuspjeh Europske unije je realna mogućnost”. Dodao je da se “naši interesi više ne mogu odvajati od interesa naših susjeda, jer shvaćamo da EU nije igra nulte sume, u kojoj netko mora izgubiti da bi drugi pobijedio. Istina je upravo obrnuta: ili svi gubimo – ili svi dobivamo. Suštinska osnova za to je metoda Zajednice. To nije tehnokratski koncept, već načelo koje se nalazi u suštini onoga za što se Europska unija zalaže!”

Tokom protekle dvije godine, sastanci na vrhu šefova država i vlada značili su da su “predstavnici naroda Europe u osnovi svedeni na ulogu udarača pečata na sporazume koje sklapaju vlade u stražnjim sobama Bruxellesa: Europski parlament neće samo stajati i gledati kako se taj proces nastavlja”, rekao je g. Schultz, dodajući da “će međuvladin sporazum o novoj fiskalnoj uniji biti prvi ispit”.

Kompletna verzija predsjednikovog govora može se naći ovdje.

Europa.ba