Catherine Ashton and Stefan Fuele poslali pismo predsjedatelju VM Vjekoslavu Bevandi

CATHERINE ASHTON

VISOKI PREDSTAVNIK

POTPREDSJEDNIK EVROPSKE KOMISIJE

ŠTEFAN FÜLE

ČLAN EVROPSKE KOMISIJE

POLITIKA PROŠIRENJA I EVROPSKA POLITIKA SUSJEDSTVA

Nj.E. Vjekoslav Bevanda
Predsjedatelj Vijeća ministara
Bosna i Hercegovina

 

Vaša ekselencijo,

čestitamo Vam na imenovanju na mjesto predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Istovremeno, čestitamo i svim članovima Vaše vlade.

Naša posvećenost Bosni i Hercegovini je neupitna. Vaša zemlja ima realnu perspektivu pridruživanja EU. Iako odgovornost za napredovanje leži na Bosni i Hercegovini, EU će nastaviti da joj pomaže na njenom putu europskih integracija, između ostalog i kroz naše intenzivnije prisustvo na terenu.

Pozdravljamo Vašu snažnu ličnu opredijeljenost za europske integracije i u tom smo pogledu ohrabreni Vašim obraćanjem Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u siječnju ove godine. Prioriteti koje ste iznijeli u Vašem inauguralnom govoru također su i prioriteti Europske unije.

Nakon stupanja na snagu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju dodatno će osnažiti odnose između Bosne i Hercegovine i EU. U tom pogledu, pozdravljamo usvajanje Zakona o sustavu državne pomoći u Bosni i Hercegovini, kao i Zakon o popisu stanovništva i kućanstava. Sada želimo da ohrabrimo Vas i Vijeće ministara da se Ustav usuglasi sa Europskom konvencijom o ljudskim pravima (EKLJP), sukladno odluci u predmetu Sejdić–Finci. Sada je u tom pogledu potrebno uložiti kredibilne napore i ispuniti obveze koje za Bosnu i Hercegovinu proizilaze iz Prijelaznog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nadalje, da bi se osigurao napredak na programu EU, neophodno je da Bosna i Hercegovina osigura efektivnu koordinaciju između države i entiteta u vezi sa pitanjima EU. Bosna i Hercegovina ima europsku perspektivu samo kao jedna zemlja. Stoga, neophodan je odgovarajući mehanizam koordinacije kako bi zemlja govorila jednim glasom sa Europskom unijom.

Odsustvo političkog dogovora o proračunu državnih institucija za 2012. godinu, uključujući međunarodne financijske obveze, kao i kontinuirano neslaganje oko Globalnog fiskalnog okvira za period 2012-2014. izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Čvrsta ekonomska i fiskalna politika je osnovni preduvjet procesa europskih integracija zemlje. Dogovor oko Globalnog fiskalnog okvira za period 2012-2014. također spada u osnovne preduvjete koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi počela ostvarivati prednosti makrofinancijske pomoći EU u iznosu od 100 miliona eura.

Radujemo se kontinuiranom i uspješnom dijalogu sa Vama i koristimo ovu priliku da Vas pozovemo da uskoro posjetite institucije EU u Briselu radi daljnje razmjene mišljenja.

Sa štovanjem,

Catherine Ashton       Štefan Füle

Europa.ba