Izjava predsjedavajućeg Evropskog savjeta, Hermana Van Rompuy-a, nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, g. Vjekoslavom Bevandom

Zadovoljstvo mi je što sam imao priliku da danas u Briselu poželim dobrodošlicu premijeru Bosne i Hercegovine.

Kako se radi o našem prvom međusobnom sastanku otkada je g. Bevanda stupio na novu dužnost, na početku bih želio da mu čestitam na nedavnom imenovanju.

Pozdravljam formiranje Vlade pod njegovim rukovodstvom. To je pokazatelj da su politički lideri u Bosni i Hercegovini u stanju da prebrode međusobne razlike i kreiraju zajedničku viziju stabilne, prosperitetne i demokratske budućnosti svoje zmelje.

Uz novoformiranu Vladu, u Bosni i Hercegovini sada može da se krene dalje sa reformama, te da se ostvari realan napredak u smislu EU integracija. Političke i ekonomske reforme – usvajanje, primjena i sprovođenje zakona – ostaju centralna pitanja na putu ka EU.

EU pozdravlja skorija pozitivna dešavanja, ukljuujući i usvajanje Zakona o državnoj pomoći i Zakona o popisu. Istovremeno, nadamo se da će Bosna i Hercegovina uložiti dodatne napore i kod preostalih pitanja čime će se omogućiti što skorije stupanje na snagu Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Unaprijed se radujemo i očekujemo preduzimanje kredibilnih koraka za usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

EU ostaje posvećena Evropskoj perspektivi čitavog Zapadnog Balkana. U nekoliko prethodnih mjeseci u Briselu su donešene bitne odluke, važne pomena, vezane za budućnost Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Kosova.

Imajući u vidu odlučne korake koje druge zemlje Zapadnog Balkana preduzimaju na putu ka EU, nema razloga zašto bi Bosna i Hercegovina zaostajala u tome. Evropska unija je spremna da pruži neophodnu podršku i pomoć, kako ovdje u Briselu tako i kroz pojačano prisustvo na terenu, kako bi se reforme odvele dalje i zemlji omogućilo da ispuni svoje Evropske aspiracije.

Još jednom, mi prepoznajemo predanost i energiju sa kojom premijer Bevanda prilazi evropskom pitanju i postojećim ekonomskim izazovima. Unaprijed se radujem daljoj saradnji sa njim i sa Bosnom i Hercegovinom, te očekujem da ću uskoro primiti vijesti od ostvarenom napretku.

Europa.ba