Panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica održana u općini Lukavac

U općini Lukavac jučer je održana prezentacija i panel diskusija o europskim inicijativama za razvoj ruralnih zajednica, s ciljem da doprinese boljem upoznavanju i razumijevanju EU, njenih politika i programa ruralnog razvoja, kao i koristi koje od istih imaju zemlje kandidati i potencijalni kandidati i zemlje članice Europske unije. Predstavljene su informacije o mogućnostima pripreme za LEADER program, kao i za uspostavu mehanizama za kontinuiranu razmjenu informacija i dijalog o mogućnostima primjene takvog pristupa u BiH. 

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici relevantnih općinskih službi, mjesnih zajednica, poljoprivrednih zadruga, proizvođači, prerađivači, nevladine organizacije. Učesnici su upoznati sa prednostima približavanja BiH Europskoj uniji, posebno kada je riječ o razvoju poljoprivrede i ruralnih zajednica,te ulaganjima u projekte ruralnog razvoja.  

Planirano je održavanje panel-diskusija općinama Tuzla, Živinice, Gradačac, Brčko, Bijeljina, Zvornik, Modriča i Derventa.

Europa.ba