Dodatno smanjene naknade za roaming za građane Evropske unije

Vijeće i Evropski parlament pripremili su teren za usvajanje nacrta propisa o roamingu na mobilne javne komunikacijske mreže unutar Evropske unije (EU).

Od jula 2012. godine, usluge mobilne telefonije manje će vas koštati dok putujete Evropskom unijom. A od jula 2014., korisnici će moći birati operatora usluga roaminga, bez obzira s kojim nacionalnim mobilnim operatorom imaju ugovor. Pritom će moći zadržati svoj postojeći telefonski broj.

Vijeće Evrope, predstavljeno danskim predsjedništvom, i Evropski parlament dogovorili su se 28. marta o novoj regulativom roaminga. Ona uključuje određivanje gornjih cijena za telefonske pozive, SMS-poruke i podatke i uvođenje veće konkurencije olakšavanjem pristupa veleprodajnom tržištu za alternativne operatore koji su voljni pružati usluge roaminga.

Od jula 2012., pozivi ostvareni tokom boravka u inostranstvu (u EU) koštat će najviše 29 centi po minuti, od jula 2013. koštat će najviše 24 centa, a od jula 2014. svega 19 centi. Cijena slanja SMS poruka i učitavanja podataka također će se postupno snižavati: od jula 2014. bit će 6 centi po SMS-u, odnosno 20 centi po MB prometa.

Osim toga, regulativom se želi povećati transparentnost cijena i poboljšati informiranost klijenata o naknadama za usluge roaminga.

Da bi stupio na snagu, tekst još trebaju formalno usvojiti Evropski parlament i Vijeće. Očekuje se da će se to dogoditi krajem juna ove godine.

Izjava za medije (s tablicom najviših cijena roaminga)

Europa.ba