EU podržava istorijski korak u regionalnoj saradnji između država zapadnog Balkana na pitanju izbjeglica i raseljenih lica

Brisel, 24. aprila 2012.  Danas su u Sarajevu Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija ponovo izrazile opredijeljenost za iznalaženje trajnog rješenja za izbjeglice i raseljena lica iz sukoba 1991-1995. Na Međunarodnoj donatorskoj  konferenciji o trajnom rješenju pitanja izbjeglica i raseljenih lica,  međunarodna donatorska zajednica obećala je 261 milion evra za podršku Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja.

Cilj Zajedničkog regionalnog programa stambenog zbrinjavanja je da se obezbijedi   dobrovoljan povratak i reintegracija ili lokalna integracija izbjeglica i raseljenih lica. Time bi se obezbijedilo trajno i održivo stambeno rješenje za oko 74.000 lica. Programom se iskazuje obnovljena opredijeljenost država za regionalnu saradnju,  koja će rezultirati konkretnim i pozitivnim rezultatima za stanovnike regiona. Regionalna saradnja je ključni element procesa stabilizacije i pridruživanja zapadnog Balkana Evropskoj uniji, a povratak izbjeglica je jedan od stubove te saradnje. Ovaj novi impuls u regionalnoj saradnji je jasan iskorak u procesu evropskih integracija ove četiri države.

“Snažno pozdravljam obnovljenu opredijeljenost svih država učesnica za Sarajevski proces. Ovo je jasan znak da države regiona žele da ostave prošlost iza sebe, a da je pri tom ne zaborave, te da nastave put u budućnost kao dobri susjedi. Pozivam međunarodne donatore da daju podršku regionu u ovom važnom poduhvatu”, rekao je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, Štefan Füle.

EU se obavezala da će obezbijediti 230 miliona evra, što čini oko polovinu potrebnog iznosa od 501 miliona evra za cjelokupan program, za koji se očekuje da će se odvijati pet godina. Ovaj iznos trenutno zavisi od odluke o opštem budžetu EU za period 2014-2020. Međunarodni donatori su se obavezali na iznos od 31 miliona evra.

Pozadina:

Cilj procesa u okviru Sarajevske deklaracije, pokrenutog 2005, jeste pronalaženje dugotrajnih rješenja za izbjeglice i raseljena lica nakon sukoba od 1991. do 1995. na području bivše Jugoslavije. U procesu učestvuju četiri države: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Srbija (u daljem tekstu “partnerske države”).

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) integralni je dio Sarajevskog procesa. Proces je bio u zastoju do marta 2010, kada je u Beogradu održan ministarski sastanak, koji je okupio četiri partnerske države, UNHCR, EU i OEBS. Na tom sastanku, države su se obavezale će raditi na pronalaženju rješenja za znatan broj otvorenih pitanja, uključujući razmjenu podataka i statistiku, pravo na penziju i priznavanje i usklađivanje radnog staža, stambena i imovinska pitanja.

Korisnička populacija (prema Okvirnom programu od 7. novembra 2011):

Država

Domaćinstva

Pojedinci

BiH

5,400

14,000

Crna Gora

1,177

6,063

Hrvatska

3,541

8,529

Srbija

16,780

45,000

Ukupno

26,898

73,592

U novembru 2011, četiri ministra inostranih poslova partnerskih država potpisali su Zajedničku deklaraciju, kojom su zaključeni regionalni aspekti Sarajevskog procesa– multilateralna potraživanja između četiri države – te kojom su se obavezali na zajednički rad na postizanju održivih rješenja za izbjeglice i raseljena lica u regiji. U vezi s tim, Okvirni program se nalazi u prilogu Zajedničke izjave kao prvi korak prema uspostavljanju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RSP). Naknadno je dogovoreno je da će se donatorska konferencija održati u Sarajevu, 24. aprila 2012, na kojoj bi se zatražila međunarodna  u finansiranju RSP-a.

Međunarodne organizacije predvođene UNHCR-om, te EU, OEBS, kao i Sjedinjene Američke Države bile su blisko uključene u pružanju podrške državama u rješavanju problema.

Sredstva EU za 2012. i 2013. ustupiće se iz pretpristupnih fondova, kroz predviđene iznose iz IPA za svaku od četiri partnerske zemlje, kao i iz IPA za namjenu zajedničkog korišćenja. Ostatak će se omogućiti počev od 2014, pa zato zavisi od odluka vezanih za naredni finansijski okvir EU. Sredstva iz nacionalnih programa IPA biće opredijeljena i prenesena na odvojene državne računa ili “odjeljenja” u okviru Mehanizma fonda ili trusta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Više informacija: Sarajevska donatorska konferencija

http://ec.europa.eu/enlargement/sarajevo-donor-conference/index.htm

Europa.ba