Zajednička izjava Evropske komisije i Bosne I Hercegovine

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine  održali su sastanak u Sarajevu kako bi razgovarali o ostvarenom nivou usklađivanja i preuzimanja propisa EU u oblastima regionalnog razvoja i životne sredine.

Napredak Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija zavisi od toga u kojoj mjeri država ispunjava zahtjeve iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU.

Predsjednica Odbora regija EU, gđa Mercedes Bresso, obratila se Pododboru naglašavajući veliku važnost regionalnog i lokalnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i prilike za ulaganja u infrastrukturu, ljudske resurse i koheziju različitih dijelova Bosne i Hercegovine putem fondova EU. Za to je potrebna odgovarajuća koordinacija svih relevantnih nivoa vlasti. Bosna i Hercegovina treba da ima jedinstven stav prema EU.

Učesnici Pododbora su se složili da je postignut određeni napredak u izradi strategija i planova regionalnog razvoja i relevantnog zakonodavstva, kao na primjer u pogledu malih i srednjih preduzeća (MSP). Potrebno je poboljšati koordinaciju regionalnog i lokalnog razvoja, prije svega u pogledu opšteg okvira za regionalni razvoj u državi.

Komisija je zatražila od Bosne i Hercegovine da napravi plan ispunjenja obaveza u pogledu podnošenja brojčanih pokazatelja po glavi stanovnika na takozvanom nivou NUTS II Komisiji do jula 2013. godine.

Približavanje i usklađivanje zakonodavstva u oblasti životne sredine je veoma složeno. Stoga je od velike važnosti koordinacija i saradnja u ovoj oblasti između entiteta, Brčko distrikta i državnog nivoa. Napredak u približavanju zakonodavstva u oblasti životne sredine je ocijenjen kao neujednačen. Po pitanju horizontalnog zakonodavstva, Komisija je naglasila značaj direktiva o procjeni uticaja na životnu sredinu i o strateškoj ocjeni utjecaja na životnu sredinu. Proces preuzimanja zakonodavstva o ovoj drugoj temi je još uvijek u veoma ranoj fazi.

Zabilježen je određeni napredak u oblasti kvalitete vazduha. Nije u dovoljnoj mjeri obezbijeđen jedinstveni sistem praćenja i izvještavanja o podacima koji se odnose na životnu sredinu, kao na primjer podacima o kvalitetu vazduha i o kvalitetu vode. Komisija je naglasila važnost ostvarivanja napretka  osnivanjem Agencije za životnu sredinu koja bi koordinirala pitanja nadzora nad životnom sredinom i izvještavanja, ali se složila da bi struktura te agencije morala održavati ustavnu raspodjelu nadležnosti u BiH.

Komisija je konstatirala da je postignut određeni napredak u oblasti upravljanja otpadom, te ohrabrila Bosnu i Hercegovinu da razmotri hijerarhiju obrade otpada, pri čemu treba promovisati preradu i recikliranje.

Komisija je također konstatovala napredak ostvaren u oblasti upravljanja vodoprivredom i pozdravila koordinirani pristup entiteta po pitanjima upravljanja vodoprivredom.  

U oblasti zaštite prirode, Komisija je konstatirala nedostatak napretka u preuzimanju i provedbi direktiva iz oblasti prirode (direktive o pticama i staništima). U kontekstu mogućeg proširenja u budućnosti, Komisija je informisala vlasti u BiH da za oblast ove politike ne postoje uobičajeni prijelazni periodi, te se očekuje potpuna provedba na dan pristupanja.  

Komisija je pozdravila pristupanje BiH Konvenciji CITES te  ohrabrila BiH da potpiše Protokol Gaborone čime će biti omogućeno puno učešće EU u ovoj Konvenciji.

U pogledu industrijskog zagađenja, dozvole koje su odobrene za postrojenja IPPC trebaju biti usklađene sa ciljevima kvalitete iz drugih relevantnih propisa EU, naročito  kvalitete zraka i vode.

Pododbor je postigao dogovor o značaju acquis-a EU u oblasti klimatskih promjena.  Dogovoreno je da će se detaljnije razmatrati o ovoj tematici i o aktivnostima BiH na sljedećem sastanku.

EU je skrenula pažnju Bosni i Hercegovini na specifične zadatke i ciljeve EU u pogledu Samita Rio + 20, naročito po pitanju voda, okeana, energije, resursa i uništavanja zemljišta. EU je predložila ciljeve i zadatke u ovim oblastima. Komisija je pozdravila činjenicu da je BiH podržala stav EU u pogledu pripreme ove konferencije te je ohrabrila vlasti u BiH da pozitivno pristupe ovim prijedlozima. U pogledu institucionalnog okvira za održivi razvoj, Komisija je spomenula inicijative pokrenute u pogledu jačanja uloge UNEP-a u okviru postojećih odredaba Ugovora kao privremenu alternativu za formiranje Organizacije za okoliš Ujedinjenih nacija. EU razmatra mogućnost ove alternative.

Europa.ba