Članak ambasadora Petera Sorensena: Važna misija sa trajnim rezultatima

Policijska misija Evropske unije (EUPM) završava svoj rad u Bosni i Hercegovini 30. juna 2012. godine. U proteklih devet i po godina, nekoliko stotina profesionalnih policajaca iz svih krajeva Evrope i domaći personal doprinijeli su radu EUPM-a pomažući službama za sprovođenje zakona u njihovom radu.

EUPM je bila prva misija koja je pokrenuta na osnovu Evropske politike za bezbjednost i odbranu. Misija je pomogla da se u Bosni i Hercegovini ukorijeni mir, a ostvarila je i značajna dostignuća u razvoju Ministarstva bezbjednosti BiH, Granične policije BiH i osnivanju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, da pomenem svega nekoliko. Isto tako, imala je ključnu ulogu u transformisanju Državne agencije za istrage i zaštitu.

Policijska misija je realizovala brojne projekte. Naglasio bih projekat Krimolovci, koji omogućava građanima da anonomno prijave saznanja o kriminalnom djelovanju, i Žene, mir i bezbjednost u Bosni i Hercegovini, kao posebno djelotvorne kampanje. Ova druga kampanja sprovodi se od 2005. sa ciljem da se poveća informisanost u bezbjednosnom sektoru BiH, oružanim snagama i posebno policiji o pitanjima ljudskih prava žena i rodnoj perspektivi.

Rad EUPM-a i njegovi rezultati neće biti ni izgubljeni ni zaboravljeni. U okviru 25 poglavlja evropskih pravnih tekovina (u osnovi, kriterijuma za članstvo u Uniji), Bosna i Hercegovina moraće da obrati posebnu pažnju na Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava, i Poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. EUPM dao je veliki doprinos u svim oblastima obuhvaćenim ovim poglavljima.

Ova poglavlja su često najzahtjevnija za zemlje kandidate – na primjer, poglavlje koje se tiče pravosuđa bilo je posljednje koje je Hrvatska zatvorila. Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije biće, stoga, osnažena malim odsjekom za sprovođenje zakona, koji će i dalje pratiti pitanja koja se tiču sprovođenja zakona, javne bezbjednosti i zaštite, i doprinijeće naporima sagovornika iz BiH i EU. Odsjek za sprovođenje zakona biće komplementaran tehničkoj ekspertizi EU u okviru svog IPA programa. Personal ove jedinice savjetovaće domaće organe zakonodavne i izvršne vlasti u oblasti sprovođenja zakona. Pored toga, radiće sa svim relevantnim međunarodnim i domaćim agencijama.

Međutim, ovo nije jedni način na koji Evropska unija doprinosi bezbjednosti i zaštiti u BiH. Pored EUPM-a i EUFOR-a, aktivnosti finansiramo i sredstvima instrumenta za pretpristupnu pomoć. Od 2007. godine, u sektor sprovođenja zakona uloženo je 19,3 miliona evra iz IPA sredstva. Na primjer, velika investicija iz sredstava IPA 2011 obuhvata i 2.8 miliona za izgradnju sjedišta Policije Brčko Distrikta i 5,7 evra za izgradnju inspekcijskog punkta na graničnom prelazu Bijača. Isto tako, poznato je da je EU finansirala izgradnju većine graničnih prelaza u BiH, čime je omogućila Graničnoj policiji da radi u skladu sa evropskim standardima.

EUPM je dragocjen član tzv. Evropske porodice u Bosni i Hercegovini. Naše organizacije – Delegacija EU, EUSR, EUFOR i EUPM – nataviće da rade na tome da se obezbijedi nepovratna put zemlje u EU. Na neki način, EUPM sada odlazi iz naše porodice, ali njegova dostignuća ostaju i odražavaju se u radu službi za sprovođenje zakona u BiH u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Iskreno se zahvaljujem šefu misije, general-majoru Štefanu Feleru i njegovom personalu. Želim vam sve najbolje u budućem radu. Srećno!

Europa.ba