Zajednička izjava Evropske komisije i Bosne i Hercegovine

Predstavnici Evropske komisije i institucija Bosne i Hercegovine susreli su se 5. i 6. juna 2012. u Briselu da bi razgovarali o nivou usklađenosti i transponiranju EU propisa u oblastima inovacija, informacionog društva, socijalne politike i javnog zdravstva.

Napredak Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija ovisi o ispunjenosti zahtjeva Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisanog s EU.

Delegacije Evropske komisije i Bosne i Hercegovine došle su do sljedećih zaključaka:

Komisija je konstatovala da je došlo do dodatnih odgađanja prelaza na digitalno emitovanje, tako da se sada posebna pažnja mora posvetiti efikasnom upravljanju procesom digitalnog prebacivanja. Ne može se izvijestiti o napretku u usklađivanju s pravnom stečevinom EU u oblastima elektronskih komunikacija, audiovizuelne politike, te usluga informacionog društva, dok je Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) ostvarila određeni napredak u implementaciji konkurentnih mjera zaštite.

Komisija je još jednom izrazila svoju zabrinutost u vezi institucionalne i pravne situacije RAK-a, te pozvala BiH da ubrza proceduru imenovanja stalnog generalnog direktora i članova Vijeća. Primijećeno je da je sporazum o političkom imenovanju u suprotnosti s pravnim aranžmanima, te da je budžetska struktura nedovoljna za obezbjeđenje nezavisnosti RAK-a, kako to zahtijeva acquis. Komisija je naglasila da, u skladu s članom 104 SSP-a, zakonodavstvo treba biti usklađeno s pravnom stečevinom EU godinu dana nakon stupanja Sporazuma na snagu.

Komisija je joše jednom izrazila zabrinutost da, uprkos jasnim preporukama, nisu poduzeti koraci za osiguranje uredničke nezavisnosti BHRT-a, te nije završena procedura imenovanja dva člana Upravnog odbora BHRT-a.

Komisija je takođe konstatovala da pravne pripreme za uvođenje broja 112 kao jedinstvenog telefonskog broja za hitne slučajeve nisu u toku.
Komisija je konstatovala da je Nacrt zakona o uspostavljanju Agencije za informaciono društvo Bosne i Hercegovine blokiran sporovima o ustavnim nadležnostima, te da postoji nedostatak koordinacije. Nepostojanje pravnih rješenja u ovoj oblasti prijeti isključivanjem Bosne i Hercegovine iz bitnih impulsa rasta privrede koja će u budućnosti biti zasnovana na internetu.
Komisija je registrovala da je radna grupa za usklađivanje zakona u oblasti javnog emitovanja prestala funkcionisati, dok neki od relevantnih zakona još uvijek nisu usklađeni s pravnom stečevinom EU.

Što se tiče aktivnosti koje su trebale da uslijede nakon održavanja seminara o uključenosti Roma, održanog jula 2011. godine, preduzeti su određeni pozitivni koraci u implementaciji nekolicine projekata u oblastima obrazovanja, smještaja i zdravstvene zaštite. Međutim, potrebno je uložiti dodatne napore u svim oblastima o kojima se razgovaralo (obrazovanje, stručno osposobljavanje i zapošljavanje, društvena pitanja i zdravstvena zaštita, te smještaj), da bi se djelovalo u skladu s operativnim zaključcima seminara o uključenosti Roma.

Komisija je naglasila da je omogućila uslove za građane Bosne i Hercegovine da učestvuju u širokom spektru programa EU u oblastima obrazovanja i medija, kad u BiH dođe do internog dogovora o koordinacijskim aranžmanima usklađenim s pravnom stečevinom EU.

Što se tiče programa za doživotno učenjne, Bosna i Hercegovina je potvrdila svoju spremnost da u njemu učestvuje od 2013. godine i izdvoji neophodna sredstva, u skladu s državnim budžetom i IPA pomoći.

Što se tiče programa MEDIA, Komisija je objasnila da se ovaj program ne miješa u internu koordinaciju koja treba biti uspostavljena u državi, ali da zahtijeva jednu tačku kontakta za BiH. Uspostavljanje MEDIA deska za promovisanje programa i pružanje pomoći potencijalnim kandidatima nije obavezno, ali jeste u interesu države. U svakom slučaju, MEDIA desk bi trebao biti uspostavljen na nivou države, kao jedinstven desk. Komisija će biti uključena u odabir šefa MEDIA deska, i na ovoj će osnovi obezbijediti sufinansiranje.

Komisija je prezentovala svoje prijedloge za buduće programe u oblasti obrazovanja i kulture – „Erazmus za sve“ i „Kreativna Evropa“.
Komisija je konstatovala kontinuirani napredak u učešću u Sedmom okvirnom programu Evropske unije (FP7). Sveukupno, BiH je pokazala pojačane aktivnosti u smislu stimulisanja saradnje u istraživanju. Komisija je naglasila da je, imajući u vidu politički značaj istraživanja i inovacija, što se vidi i u Strategiji EU 2020, od ključnog značaja za BiH da nastavi aktivno raditi na jačanju svojih istraživačkih i inovacionih kapaciteta, te povećanju nivoa investicija. Komisija je podravila planove BiH za usvajanje Strategije o nauci i istraživanjima, i evaluiraće rezultate te aktivnosti kako je predviđeno. Neophodno je nastaviti poduzimati dodatne napore, pogotovo u svjetlu učešća u sljedećem programu istraživanja, Horizon 2020.

Sastanak je bio prilika da se ažuriraju informacije o napretku dosad sporih reformi penzionog i invalidskog osiguranja na različitim nivoima. Komisija je ohrabrila BiH da iskoristi iskustva zemalja članica Evropske unije u reformama penzionog sistema za preduzimanje sljedećih koraka u vlastitim reformama. Komisija je još jednom naglasila da nedostatak koordinacije u prikupljanju podataka i statistike o zapošljavanju i pitanjima socijalne zaštite na teritoriji čitave BiH narušava proces usklađivanja s pravnim stečevinama EU. Komisija je ponovo izrazila žaljenje povodom neusvajanja Strategije za socijalnu uključenost na državnom nivou. Komisija je pozvala sve BiH partnere relevantne za implementaciju politika socijalne uključenosti da potraže inspiraciju u konceptu „Aktivne inkluzije“ i državnim strategijama za integraciju Roma zemalja članica, u kontekstu EU Strategije rasta 2020.

Komisija je prepoznala skroman napredak u pripremama u oblasti zdravlja i sigurnosti na radnom mjestu, kao i zakona o radu, i zatražila dokumentaciju kojom se propisuje usklađivanje s pravnim stečevinama EU, u smislu zakonodavstva na različitim nivoima. Kapaciteti za implementaciju ostaju otvoreno pitanje.
Komisija je još jednom izrazila zabrinutost zbog nedostatka napretka u vezi s otvorenim pitanjem kriterija reprezentativnosti organizacija društvenih partnera – situacija koja nastavlja opstruirati uspostavljanje Ekonomskog i društvenog vijeća na državnom nivou.

Skroman napredak je postignut u koordinaciji entitetskih strategija zapošljavanja. Moraju se uložiti dodatni napori za finalizaciju operativnih planova koji se tiču Strategije zapošljavanja BiH, te da bi se osigurala konsistentnost s postojećim akcionim planovima. Komisija je izrazila zabrinutost zbog nedostatka strateškog i integrisanog političkog pristupa neophodnog za suštinsko rješavanje izazova koji se nalaze pred BiH u oblasti zapošljavanja i omogućavanje razvoja vještina, kapaciteta, te stvaranja radnih mjesta. Komisija je naglasila potrebu za praćenjem i procjenjivanjem postojećih programa i mjera zapošljavanja.

Komisija je konstatovala određeni napredak u oblasti javnog zdravstva, pogotovo u vezi s jačanjem administrativnih kapaciteta u institucijama javnog zdravstva, te pripremama za ujedinjeni sistem izvještavanja o javnom zdravstvu, da bi se djelovalo u skladu s međunarodim obavezama.

Sve u svemu, Komisija je naglasila potrebu da se svi nivoi vlasti dogovore o efikasnom sistemu koordinacije u svim relevantnim oblastima politika, uključujući one obuhvaćene djelovanjem ovog potkomiteta.

Europa.ba