Zajednička izjava visoke predstavnice/potpredsjednice Catherine Ashton i komesara EU za proširenje i politiku susjedstva Štefana Fülea povodom komemoracije u Srebrenici

Catherine Ashton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije i Štefan Füle, komesar EU za proširenje i politiku susjedstva dali su sljedeću izjavu:
“Komemoracija u Srebrenici je dan na koji mnogi osjećaju veliku bol u Bosni i Hercegovini, ali i izvan nje. Naše su misli sa svima onima koji su izgubili svoje voljene u genocidu iz jula 1995.
“Srebrenica ostaje tihi spomen neizrecivih zločina protiv čovječnosti.
“Današnja komemoracija naglašava odgovornost onih koji su na poziciji vlasti i u Bosni i Hercegovini i u regiji da daju svoj doprinos pravdi, pomirenju, i priznavanju onoga što se dogodilo. Mi od njih očekujemo daljnji napredak ka budućnosti u kojoj su događaji poput onih u Srebrenici nezamislivi i gdje svi odaju počast žrtvama prošlih zločina.
“Za preživjele Srebreničane, njihova bol i njihova tuga će ostati zauvijek. Sjećanje i zadovoljenje pravde pred sudovima će u najboljem slučaju donijeti utjehu. Ali, pomirenje za budućnost, bolju evropsku budućnost, je obećanje koje moramo ispuniti za sljedeću generaciju.”

Europa.ba