Predstavljeni rezultati podrške Evropske unije malim i srednjim preduzećima u BiH

Putem projekta koji finansira Evropska unija “Razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva u Goraždu, Foči, Rogatici i Novom Goraždu” podržano je 196 malih i srednjih preduzeća i individualnih proizvođača iz sektora proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i prerađivača voća i povrća iz BiH. Omogućeni su im robni grantovi za pokretanje poduzetništva ili za unapređenje postojećeg poslovanja i poljoprivredne proizvodnje, kao i certifikacija za evropske standarde kontrole kvaliteta, kako bi poboljšali njihove ukupne kapacitete.

Prezentacija proizvoda proizvedenih u okviru ovog projekta upriličena je danas u ‘Zgradi EU’ (Delegacija EU u BiH/EUSR) u Sarajevu čime je i ozvaničen završetak uspješno realiziranog projekta, promoviran potencijal malih i srednjih preduzeća u BiH kao i podrška Evropske unije rastu i razvoju ovih preduzeća u BiH. Korisnici  sredstava Evropske unije i četiri projekta njemačke vlade, osam predstavnika malih i srednjih preduzeća, individualni proizvođači poljoprivrednih proizvoda (mliječnih, voća i povrća), proizvođači rukotvorina i rafting opreme predstavili su svoje proizvode kako bi promovirali proizvodni potencijal za ekonomski rast i izvoz.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi je naglasio da se radi o veoma značajnom i uspješno realiziranom projektu, dodajući da su problemi s kojima se susreću mali i srednji proizvođači nedostatak mreže za uvezivanje preduzeća kao i kompliciran proces dobijanja kredita, a ovim projektom nastojali su se prevazići neki od problema te su pružani savjeti kako ih prevazići.

Evropska unija finansirala je sredstva za ovaj projekat obezbjedila iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od oko 400.000 eura, a općine koje su uključene u projekt su ga sufinansirale.

Paralelno sa ovim, realizirana su i četiri projekta koja je sa oko milion eura finansirala njemačka Vlada, dok je projekte implementirala njemačka Nevladina organizacija HELP Hilfe zur Selbsthilfe (Pomoć do samopomoći).

Šef Ekonomskog odjela Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH Florian Burkhardt kazao je da je njemačka vlada u 2012. godini pomogla HELP s 350.000 eura iz dijela sredstava koja se tiče podrške jugoistočnoj Evropi, a cilj je da se BiH, u kojoj za to ima još mnogo potencijala, razvija.

Šef finansijskog odjela i odjela za projektni razvoj njemačke NVO HELP Hilfe zur Selbsthilfe sa sjedištem u Bonu Timo Stegelmann kazao je da je ova organizacija podržala oko hiljadu malih i srednjih preduzeća iz oblasti turizma, zanatstva, poljoprivrede i ugostiteljstva, a 91 posto njih još uvijek uspješno posluje.

Tokom današnjeg skupa najavljeno je da će 20. septembra 2012. ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu za građane biti upriličen sajam proizvoda malih i srednjih preduzeća koje je podržao HELP.

Europa.ba