Izjava evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda o Mapi puta za aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji

Izjava evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda o Mapi puta za aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”

“Vijeće Evrope i Evropska komisija sa velikim razočarenjem bilježe da su šefovi institucija i politički lideri Bosne i Hercegovine propustili prvi rok za provođenje Mape puta i nisu do 31. avgusta uputili Parlamentarnoj skupštini svoj zajednički prijedlog, zasnovan na političkom sporazumu, za usklađivanje Ustava Bosne i Hercegovine sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama (presuda Sejdić-Finci), kao što su se dogovorili na sastanku održanom 27. juna u Briselu.

Mapa puta Evropske unije ostaje na snazi. Ciljevi se neće promijeniti, a presuda Sejdić-Finci mora biti provedena.

Evropska unija i Vijeće Evrope pozivaju bosansko-hercegovačke lidere da ispune svoje obaveze i rade zajedno na provođenju presude Suda iz Strazbura (ECHR), ispune obaveze svoje zemlje prema Vijeću Evrope te napreduju u evropskim integracijama.

Suočeni sa neuporedivim prijedlozima, žalimo što se čini da bh. lideri daju manji značaj ovim pitanjima nego političkom rivalstvu. Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje.”

Europa.ba