Trilateralni sastanak između Evropske komisije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva, Štefan Füle, predsjedavao je trilateralnim sastankom Evropske komisije sa delegacijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine na čelu s ministrima vanjskih poslova, Vesnom Pusić i Zlatkom Lagumdžijom, kako bi razgovarali o pitanjima koja se odnose na predstojeće pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji i utjecaj na Bosnu i Hercegovinu. Ispred Komisije sastanku su prisustvovali Komesar Cecilia Malmstrom, Johannes Hahn, Sim Kallas i John Dalli.

Komesar za zdravstvo i potrošačku politiku John Dalli je tražio od svojih Službi da nastave pružati tehničku pomoć Bosni i Hercegovini za usklađivanje zakonodavstva koje se odnosi na sigurnost hrane, kao i veterinarske i fitosanitarne poslove. Komisija je ohrabrila vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju svoj rad kako bi se zadovoljili svi potrebni zahtjevi EU, uključujući i nadogradnju upravnih struktura i mehanizama kontrole, kao i razjašnjenje lanca komande i kontrole, kako bi se omogućio izvoz poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla u EU.

Komisija se obavezala da će vrlo brzo pokrenuti potrebne procedure za usvajanje Odluke Komisije kojom će biti omogućen tranzit mnogih poljoprivrednih proizvoda životinjskog podrijetla između Metkovića i Luke Ploče.

Komisija je uzela u obzir različite interese Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području Neum / Ploče i podsjetila na važnost osiguravanja pune pravne usklađenosti na budućoj vanjskoj granici Evropske unije.

Komisija je pozvala Bosnu i Hercegovinu da preduzme sve moguće korake za ubrzanje radova koji se odnose na planirane pristupne ceste do novog graničnog prijelaza Metković II.

Predstudija izvodljivosti finansirana od strane EU će biti sačinjena kako bi se procijenile različite opcije prometne infrastrukture, uključujući zatvoreni cestovni koridor, trajekt i most, da se osigura pouzdana i održiva veza između područja Dubrovnika i kopna sjeverozapadne Hrvatske. Bosna i Hercegovina će biti upoznata sa pripremama ove studije. Procjena napretka na ovim pitanjima će biti sačinjena na narednom trilateralnom sastanku koji će biti održan u Bruxellesu početkom decembra.

Europa.ba