Javni poziv: “EU in Art” – takmičenje za najbolji likovni rad

Mladi i talentovani umjetnici iz svih dijelova BiH će imati priliku da podijele svoju viziju Evropske unije s javnošću tako što će uzeti učešće u takmičenju za najbolji likovni rad pod nazivom “EU in Art”, kojim će se obilježiti Dan Evrope i koje se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u BiH.

Posebni žiri sačinjen od domaćih umjetnika i članova umjetničke zajednice će odabrati 20 najboljih radova koji će biti izloženi na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici povodom Dana Evrope, 9. maja 2013. godine. Najbolja tri rada će biti nagrađena, a pobjednik/ca takmičenja će prisustovati zvaničnom diplomatskom prijemu povodom Dana Evrope u Domu Armije u Sarajevu.

Umjetnici su pozvani da svojim likovnim radom ili digitalnom slikom prikažu Evropsku uniju kao „širu i jaču zajednicu“, kakvom ju je zamislio Robert Schuman, te ulogu građana u takvoj zajednici. Bh. umjetnici se naročito pozivaju da uzmu u obzir značenje koje će ova zajednica imati za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti.

Nakon izložbe u Zenici, likovni radovi će biti prikazani u Sarajevu i Banja Luci, Mostaru, kao i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

Rok za slanje radova, u digitalnom formatu, je 25. april 2013. godine do 23:59h. 

Više informacija o pravilima učešća u takmičenju možete naći u dokumentu Javni poziv: “EU in Art” – takmičenje za najbolji likovni rad

Europa.ba