Počela rekonstrukcija tvrđave Kastel u Banjoj Luci uz pomoć sredstava EU

Prva faza rekonstrukcije i revitalizacije banjolučke tvrđave Kastel, finansirana sa 2,5 miliona eura od strane EU, je započela i trebala bi biti okončana u naredna 24 mjeseca. Rekonstrukcija se finansira iz fonda EU, IPA 2011, i biće urađena u tijesnoj saradnji sa bh. Ministarstvom civilnih poslova.

Zvaničnom obilježavanju početka revitalizacije tvrđave Kastel prisustvovali su gradonačelnik Banja Luke, ministar civilnih poslova, ministar obrazovanja i kulture Republike Srpske, predstavnici EU, nadzorni odbor i izvođač radova.

„Ova faza rekonstrukcije tiče se muzeja s dvorištem koji će biti obnovljen u, nadam se, roku koji je predviđen. Mi pripremamo studiju izvodljivosti i opravdanosti investiranja za sve ostale cjeline, a na Kastelu je ukupno predviđeno devet cjelina za revitalizaciju“, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

„Poslije obnove Vijećnice u Sarajevu, Vijećnice u Brčkom, Vijećnice u Novom Gradu, danas pristupamo i revitalizaciji Kastela i možemo reći da dijelimo zadovoljstvo što je Evropska komisija izdvojila ovako značajna sredstva ya prvu fazu ovog projekta. Danas smo čuli najave od gradonačelnika i ministra iz Republike Srpske, da će i oni, takođe, izdvojiti dio finansijskih sredstava za revitalizaciju ovog značajnog objekta“, rekao je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH.

Obnovom prvog dijela Kastela biće zaokružen projektni ciklus zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa u BiH u koji je Evropska unija uložila ukupno 13 miliona evra. Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske najavili su da će u skladu sa mogućnostima izdvojiti vlastita finansijska sredstva, te zatražiti dodatna sredstva kako bi cijeli Kastel bio obnovljen.

„Smatram da će morati biti osiguran veći angažman lokalnih zajednica i onih koji su nadležni za zaštitu kulturnih spomenika i baštine. Lokalne vlasti će morati da urade više po pitanju kvalitetnog korištenja tih objekata, njihove buduće namjene poslije rekonstrukcije”, rekao je Vladimir Pandurević voditelj programa za demokratiju i ljudska prava, omladinu i kulturu pri sektoru Operacija Delegacije Evropske unije u BiH.

Tvrđava Kastel najstariji je spomenik u Banjoj Luci i jedan od najznačajnijih spomenika u BiH i regionu. Više od 60 godina ima status dobra kulturno-istorijskog nasljeđa prve kategorije, a od 2002. godine je na listi ugroženih spomenika BiH.

Više informacija o tvrđavi Kastel na: http://www.banjaluka.rs.ba/front/article/337/

Europa.ba