Razgovori o trgovini sa poslovnom zajednicom u Bosni i Hercegovini

Evropska unija je službeni partner ovogodišnjeg Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, koji se održava od 9. do13. aprila 2013. godine. Ovaj jednosedmični događaj okuplja preduzeća i institucije iz cijele zemlje i regije, te uvijek predstavlja značajnu manifestaciju u poslovnoj godini.

Govoreći na svečanosti otvaranja manifestacije, šef Delegacije EU/specijalni predstavnik EU Peter Sorensen je rekao, “Evropska unija je partner na sajmu jer dijelimo zajednički interes – trgovinu, konkretnije, slobodnu trgovinu. Svih 27 zemalja članica postižu napredak koji smo postigli u posljednjih nekoliko desetljeća zahvaljujući našoj odluci da trgovina bude temelj naše saradnje. Vjerujemo da smo od ovog pristupa imali koristi i vjerujemo da u regiji zapadnog Balkana može da se desi isto.”

Ambasador Sorensen je, takođe, naglasio snažnu posvećenost EU da u partnerskoj saradnji sa BiH podržava njene evropske integracije. On je istakao veliki napredak koji su ostvarile zemlje u regionu i izrazio želju da se isto dogodi i u Bosni i Hercegovini, identifikujući ekonomske reforme, vladavinu prava i borbu protiv korupcije kao ključne prioritete.

Na otvaranju su, takođe, govorili i predsjedavajući Savjeta ministara, Vjekoslav Bevanda, premijer Srbije, Ivica Dačić, premijer Hrvatske, Zoran Milanović, i premijer Crne Gore, Milo Đukanović.

Tokom sajma, EU će organizovati radionice o priključenju Hrvatske EU (10. april) i o malim i srednjim preduzećima (12. april). Ambasador Sorensen će održati govor na ceremoni zatvaranja 12. aprila.

Na izložbenom štandu EU, stručnjaci će biti dostupni da diskutuju o energiji, turizmu, pristupanju Hrvatske EU i mogućnostima finansiranja iz EU fondova. Predstavnici ambasada Španije, Holandije i Rumunije će, takođe, biti prisutni i dijeliti informacije o bilateralnim trgovinskim mogućnostima.

Europa.ba