Ambasador Sorensen u posjeti Brčkom

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, u pratnji komandanta EUFOR-a, general-majora Dietera Heideckera i ambasadora 18 zemalja članica EU akreditovanih u Bosni i Hercegovini ili njihovih zamjenika, posjetili su Brčko u utorak, 16. aprila. 2013. godine.

Diplomate akreditovane u BiH iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Finske, Češke Republike, Španije, Velike Britanije, Nizozemske, Francuske, Austrije, Belgije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Italije i Švedske sastatali su se sa zvaničnicima Brčko Distrikta i razgovarali o evropskim integracijama zemlje i ulozi Distrikta u ovom važnom procesu. Oni su, takođe, posjetili i Luku Brčko.

Evropske diplomate su sa zvaničnicima Brčko Distrikta razgovarali o tome kako da se poboljša poslovna klima i nastavi borba protiv korupcije. “Rečeno nam je da su vlasti Distrikta borbu protiv korupcije stavile među tri prioriteta njihovog djelovanja. Nema potrebe naglašavati koliko je bitno za BiH da se efikasno bori protiv kriminala i korupcije”, izjavio je ambasador Sorensen. On je, takođe, pohvalio vlasti Distrikta na njihovoj posvećenosti razvoju Akcionog plana za održivu energiju (SEAP) i Zakona o energetskoj efikasnosti koji se bave problemima uštede energije i okoliša.

Europa.ba