Obilježavanje Dana Evrope u BiH

Tokom i uoči dana Evrope, institucije Evropske unije u lokalnim zajednicama sa građanima slave postignuća EU uključujući trajni mir, ekonomsku saradnju i putovanja bez granica.

Delegacija Evropske unije u BiH/ Specijalni predstavnik EU pozivaju sve građane Bosne Hercegovine da se pridruže proslavi u učestvuju u događajima u Zenici na Trgu Alije Izetbegovića, u Brčkom na Trgu mladih, u Banja Luci na koncertu bendova Neuro i Vanja the Frog i u Sarajevu na manifestaciji Trkom u Evropu.

Događaj na otvorenom u Zenici, održaće se 9. maja na Trgu Alije Izetbegovića u centru grada sa početkom u 13:00 sati, izložbom “EU u umjetnosti”, koju će otvoriti načelnik općine Zenica Husein Smajlović i ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH/ Specijalni predstavnik.

Takmičenje “EU u umjetnosti” (“EU in Art“) pokrenuto je u martu i u njemu su učestviovali mladi umjetnici iz Sarajeva, Brčkog, Čelinca, Maoče, Visokog, Bijeljine, Bihaća, Banja Luke, Gradiške, Višegrada i Tuzle. Na ceremoniji u Zenici načelnik Smajlović i ambasador Sorensen dodjeliće nagrade umjetnicima za radove koje je stručni žiri odabrao kao najbolje. Izvedbama učenika  iz Srednje muzičke škole u Zenici i mažoretkinja iz Kiseljaka  zatvoriće se ceremonija na Trgu.

Potom se Evropska sedmica nastavlja 10. maja u Banja Luci sa koncertom popularnih bendova Neuro i Vanja the Frog u Kastelu. Vrata za posjetioce biće otvorena od 19:15 a koncert će trajati do 22:30. Ulaz je besplatan.

Građani Brčkog imaće priliku učestvovati u proslavi dana Evrope 11. maja na Trgu mladih počevši od podneva sa performansom muzičke škole iz Brčkog. Također, teatar iz Brčkog, Harlekin izvesti će predstavu “Tinejdžerski show”.
EU rođendanska torta, slikanje lica (face painting) trampoline, samo su neki od sadržaja koji će se tog dana upriličiti na brčanskom Trgu mladih. 

Već tradicionalna Trka u Evropu duga 4 kilometra, održaće se u Sarajevu u nedjelju, 12. maja 2013. Trka za djecu ispod 12 godina počinje u 10:00 ispred BBI centra (na ruti BBI- Vječna vatra- BBI), a trka za odrasle na već standardnoj ruti (BBI-Titova -Musala- Obala Kulina Bana– Telali- Mula Mustafa Bašeskije) počinje u 10.30.  Za učešće u trci možete se registrovati na www.sarajevomarathon.ba

Europa.ba