Gradiška: Od 1. jula na granici sa EU

Budući granični aranžmani između Hrvatske i Bosne i Hercegovine bili su fokus današnje posjete Gradišci šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Petera Sorensena, i britanskog ambasadora Nigela Caseya.

Gradiška je najprometniji granični prelaz između dvije zemlje koji dnevno koristi 2500 putničkih vozila i 400 kamiona, a vjerovatno će imati još veći obim prometa nakon 1. jula pošto će taj prelaz biti jedan od dva inspekcijska mjesta za robe životinjskog porijekla.

Ambasadori su posjetili i mjesto budućeg međudržavnog mosta – koji će biti sufinansiran od strane BiH i Hrvatske. Direktor Autoputeva RS, Dušan Topić, obavijestio je ambasadore o planovima. Ambasador Sorensen naglasio je u izjavi za medije, potrebu da svi koji su uključeni, pokrenu proces naprijed zbog potrebe da se smanji saobraćaj u obližnjem gradu. On je rekao da je “Evropska unija snažno posvećena ovom projektu koji je potreban za obje države kao i za lokalno stanovništvo.”

Zajedno sa načelnikom opštine Gradiška, Zoranom Latinovićem, ambasadori su se takođe sastali sa pripadnicima granične policije i osobljem carinskih terminala kako bi ih čuli nešto više o njihovom radu.
 

Europa.ba