Šta Bosna i Hercegovina treba učiniti kako bi postigla napredak na putu ka EU

 

Štefan Füle, Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva – Govor sa plenarne sjednice Evropskog parlamenta/ Brisel

Vrijedi izgovorena riječ

Predsjedniče, poštovani članovi,

Dozvolite mi prije svega da se zahvalim Doris Pack na odličnom Nacrtu izvještaja o Bosni i Hercegovini (BiH). Prošle godine sam vam rekao da je teško biti previše pozitivan kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Nažalost, imam isti problem i ove godine.

Kako vaš Nacrt izvještaja ističe, napredak je ponovo bio izuzetno ograničen. Ja sam isto tako zabrinut zbog kontinuiranog nedostatka zajedničke vizije političke elite o sveukupnom pravcu kretanja ove zemlje. Kako je rečeno u dokumentu, zemlja “još više zaostaje za drugim zemljama u regionu”.

Zbog naše zabrinutosti, Evropska unija je povećala svoj angažman s Bosnom i Hercegovinom i ojačala napore pružanja političke pomoći na svim nivoima. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci su sprovedene značajne političke i diplomatske aktivnosti s ciljem rješavanja najhitnijih pitanja s kojima zemlja treba da se uhvati u koštac. Ukratko: da sprovede sve korake iz mape puta o kojoj je u junu 2012. godine postignut sporazum političkih lidera, a koji su navedeni u nekolicini zaključaka Vijeća i vašem Nacrtu izvještaja.

U aprilu sam otišao u Sarajevo kako bih razgovarao s političarima o koracima koji treba da se preduzmu po pitanju slučaja Sejdić-Finci. Zbog nedostatka bilo kakvog smislenog napretka koji bi bio rezultat naših aktivnosti pružanja političke pomoći, morao sam, nažalost, otkazati treći krug dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja.

Vratio sam se s utiskom da su neki bili više fokusirani na interese stranaka i etničke interese nego na implementaciju presude u slučaju Sejdić-Finci.

Predsjedniče, poštovani članovi,

Evropska unija može jedino da pruža pomoć. Politički lideri u zemlji se moraju istinskim angažmanom suočiti s izazovom. U trenutnoj situaciji političke nestabilnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, teško je doći do pravog konsenzusa o suštinskim pitanjima – ali to ostaje od ključnog značaja.

Pristupanje Hrvatske će Bosnu i Hercegovinu dovesti u poziciju da bude prvi susjed Unije. Mi radimo sve što je u našoj moći da bismo olakšali ovaj novi status i kako bi ga ostvarili uspješnim za obje strane. Ja sam s tim ciljem održao dva ministarska sastanka, s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pored pet tehničkih sastanaka koji su moje službe organizovale s obje strane.

Uprkos povremenim smetnjama, mi smo ponovili da su naš kontinuirani angažman i podrška dostupni za one u BiH koji žele da se napreduje. Naš struktuirani dijalog o pravosuđu donosi plodove. Ja razumijem da ova kuća svesrdno podržava ovakav pristup.
Hvala vam na pažnji.

Završne napomene

Predsjedniče, poštovani članovi,

Hvala vam na ovoj opsežnoj i korisnoj raspravi.

Mi imamo odgovornost i obevezu prema BiH. Dejton 1995. – mi smo im nametnuli ovaj sporazum, i Dejtonski sporazum je za njih bio najbolji okvir za donošenje mira u BiH. Sad je došlo vrijeme da se razmisli o drugom okviru za transformaciju BiH. Proširenje je najmoćniji instrument koji imamo, to dakle nije Dejton, već proširenje, i putem njega ćemo biti u mogućnosti da se pozabavimo velikim brojem pitanja u vezi kojih se i vi i Komisija žalite.

Prvo, moramo im pomoći da pređu most koji vodi ka procesu proširenja EU, a taj most se zove implementacija presude Sejdić-Finci.

Drugo, važno je sagledati šta se dešava u regionu dok se vanjska granica EU pomjera do BiH. Ostatak regiona napreduje, dogovor između Beograda i Prištine pokazuje da u regionu ukoliko postoji volja postoji i način. To pokazuje koliko je važna ova evropska perspektiva i koliki potencijal proširenje ima kao instrument transformacije. Dakle, potrebno je da pomognemo BiH da ne ostane “vani, na hladnoći”, zaustavljena unutar Dejtonskih okvira, dok se ostatak regiona kreće u okvirima EU.

Treće, ponekad smo skloni da govorimo o slučaju Sejdić-Finci kao jedinoj prepreci za BiH da podnese aplikaciju EU. Ne-implementacija presude Sejdić-Finci je razlog zbog kojeg Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još uvijek nije stupio na snagu. BiH ne ispunjava svoje međunarodne obaveze i to mora biti jasno. Da li se slažem da je došlo vrijeme da zazvoni alarm za BiH? Da.

Sljedeće godine će biti održani izbori. Šta ćemo učiniti s izborima ukoliko BiH ne sprovede presudu Evropskog suda za ljudska prava? Hoćemo li se tada aktivirati? Sad je došlo vrijeme ne da se prijeti, već da se vrlo jasno kaže: potrebno je da se suočite s presudom Evropskog suda za ljudska prava, potrebno je da uskladite Ustav s tom presudom, jer ukoliko to ne uradite kršite međunarodne obaveze, a to ima svoje posljedice.

Druga jasna poruka je da smo mi tu da vam pomognemo, mi smo vaš partner, pokazali smo koliko smo ozbiljni u nastojanju da vam pomognemo da pređete taj most. Ukoliko je to potrebno, mi ćemo udvostručiti naše napore, ali vi morate imati ovakvu viziju, jer će vi biti oni koji će ispuniti to očekivanje.

 

Europa.ba