BiH, EU i SAD razgovarale o primjeni zakona, unutrašnjim poslovima i javnoj bezbjednosti

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Peter Sorensen i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrik Mun, bili su domaćini današnjeg sastanka održanog u Sarajevu sa ministrom bezbjednosti BiH Fahrudinom Radončićem, ministrom unutrašnjih poslova FBiH Predragom Kurtešom i ministrom unutrašnjih poslova RS Radislavom Jovičićem.

Svrha sastanka bio je razgovor o rješavanju pitanja na kojima Bosna i Hercegovina, Evropska unija i Sjedinjene Države dijele zajedničke interese u oblasti primjene zakona, unutrašnjih poslova i javne bezbjednosti. Većina pitanja o kojima se razgovaralo odnosi se na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik EU Sorensen objasnio je da iskustva iz ranijeg proširenja EU pokazuju da su 23. i 24. poglavlje evropske pravne stečevine, koja obuhvataju pravosuđe i osnovna prava te pravdu, slobodu i bezbjednost, najteža u procesu pregovora o članstvu.

„Vladavina prava je preduslov demokratije. Bez pouzdanog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, mogućnost privrednog razvoja je ozbiljno ograničena, a građani osjećaju negativne posljedice. EU je uvela novu metodologiju za buduće pregovore, gdje su ova dva poglavlja prva poglavlja koja se otvaraju i najvjerovatnije posljednja koja se zatvaraju. Novom metodologijom, akcenat se stavlja na veći osjećaj svojine i prilagođavanje zemlje u procesu pristupanja”, izjavio je ambasador Sorensen.

Kada se radi o napredovanju BiH ka integracijama u evropske i atlantske institucije, Sjedinjene Države i EU su u potpunosti saglasne u pogledu značaja vladavine prava i javne bezbjednosti. Ova integracija je ključan cilj spoljne politike koji dijele EU, SAD i Bosna i Hercegovina.

Obraćajući se učesnicima na sastanku, ambasador Mun je izjavio: „Građani BiH, iz svih krajeva, žele da se više učini u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Današnje prisustvo tri ministra posebno je značajno, pošto potvrđuje naše uvjerenje da je stvaran napredak u bezbjednosnom sektoru moguće ostvariti samo kroz tijesnu saradnju i konsultacije, u okviru i između entiteta, kao i između države i entiteta. Sjedinjene Države i EU dijele iste ciljeve u pogledu evropske budućnosti BiH i nastavićemo tijesnu saradnju sa vama u sektorima primjene zakona i bezbjednosti”.

Ovaj sastanak je jedan u nizu sastanaka na kojima će se razgovarati o pitanjima unutrašnjih poslova i javne bezbjednosti, sa ciljem pružanja podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punoj integraciji u Evropsku uniju.

Europa.ba