BiH spremna za provođenje popisa stanovništva u oktobru 2013.

Nakon održanog sastanka između Pietera Everaersa, direktora u EUROSTAT-u i Damira Hadžića, ministra komunikacija i prometa BiH, Međunarodna posmatračka operacija (IMO) dala je pozitivnu ocjenu za provođenje popisa stanovništva i domaćinstava u BiH u oktobru 2013. godine.

„Obaveza institucija Bosne i Hercegovine u narednom periodu jeste da preuzmu punu odgovornost o popisu stanovništva.  Također da svi idemo ka ispunjenju posljednjih preduslova i da puno više uradimo, ali i shvatimo koliko je važno da u procesu i procedurama provođenja popisa stanovništva podignemo svijest naših sugrađana koliko je neophodna jedna ovakva aktivnost koja nije provođena 22 godine na teritoriji Bosne i Hercegovine.“, istakao je Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa BiH.

IMO je sastavljen od predstavnika EUROSTAT-a koji predsjedava Upravljačkom grupom, Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje, Vijeća Evrope (CoE), Direkcije Ujedinjenih nacija za statistiku (UNSD), Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) i Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFP).

„Čestitam Bosni i Hercegovini i ministru Hadžiću na ostvarenom nepretku u proteklih par mjeseci, naročito na napretku po pitanju tehničkih pitanja za provođenje popisa.  Također pozivam sve ostale da nastave u svojim aktivnostima koje će omogućiti provođenje popisa u oktobru, ali napominjem da još uvijek nije sve završeno i da će naredna četiri mjeseca biti od velikog značaja da preostali tehnički detalji budu završeni.“, istakao je Pieter Everaers, direktor u EUROSTAT-u.

Popis stanovništva u BiH koštat će oko 46 miliona konvertibilnih maraka, što je trenutna procjena formirana u skladu sa finasijskim planom koji je usvojilo Vijeće ministara BiH i koji je bio osnova za potpisivanje ugovora između EU i BiH o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje popisa u iznosu od 7,5 miliona eura. Ugovor su nakon održanog susreta potpisali Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH i Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

Europa.ba